Index Vakbarát Hírportál

Klaus: Európa fizeti meg az euró árát

2011. október 25., kedd 21:40

Václav Klaus cseh államfő úgy véli, hogy az euró ugyan túl fogja élni a jelenlegi adósságválságot, de Európa gazdasága ezért több évig egyhelyben fog topogni.

A cseh köztársasági elnök erről az ausztriai Linzben beszélt, ahol kedden délután előadást tartott egyetemistáknak, vállalkozóknak és gazdasági szakembereknek. Ugyanakkor leszögezte, hogy a gazdasági problémák megoldására határozottabb intézkedésekre van szükség.

"Véleményem szerint az euró nem fog csődbe jutni, mert már túl magas a politikai befektetés a közös pénznembe" - fejtette ki a közszolgálati cseh televízió tudósítása alapján Klaus. A közös pénznem megtartásáért Európa nagy árat fog fizetni, s évekig alacsony lesz a gazdasági növekedés.

A cseh elnöknek meggyőződése, hogy radikálisabb intézkedésekre van szükség, mint amit az Európai Unió és az euróövezet országai terveznek. "A kozmetikai intézkedések nem elegendőek. Alapvető, lényegi változásra van szükség" - hangsúlyozta Klaus. Egyebek között azt mondta: az egyes országoknak csökkenteniük kellene kiadásaikat, meg kell teremteni a gazdasági növekedés feltételeit, decentralizálni kell Európát és el kell fogadni, hogy az egyes országok gazdasági színvonalának kiegyenlítése hosszabb folyamat lesz, mint ahogy azt sokan szeretnék és elképzelik.

Az előadás után újságíróknak azt mondta: az euróövezet válsága csak a jéghegy csúcsa. "Meggyőződésem, hogy Európa egy elvesztegetett évtized előtt áll. Ezt össze sem lehet hasonlítani azzal, hogy mennyi pénzt kell fizetni Görögországnak" - jelentette ki az államfő.

Klaus úgy látja, hogy az EU tagállamok vezetőinek mostani csúcstalálkozói nem oldják meg a legfőbb problémákat, sokkal határozottabb beavatkozásokra van szükség. A politikus azt mondta: az euróövezet kialakítása nem hozta meg a hozzá fűzött reményeket, nem hozott magasabb gazdasági növekedést, nem nyújt védelmet az infláció és a külső sokkhatások előtt.

Rovatok