Index Vakbarát Hírportál

Újabb tibeti szerzetes gyújtotta fel magát

2011. október 25., kedd 21:20

Benzinnel lelocsolta, majd felgyújtotta magát kedden Kína délnyugati részén, Szecsuán (Sichuan) tartományban egy buddhista szerzetes, így tiltakozva a pekingi vezetés ellen - közölték emberjogi szervezetek.

"Miközben felgyújtotta magát, őszentségének, a dalai lámának Tibetbe való visszatérését követelte, valamint a tibeti szabadságért és egyenlőségért kiáltott" - olvasható az egyik tibeti jogvédő csoport honlapján.

A 38 éves szerzetest kritikus állapotban szállították kórházba, és az orvosok szerint nem sok esélye maradt az életben maradásra.

Március óta már nyolc szerzetes és egy apáca gyújtotta fel magát tiltakozásul a kínai vezetés elnyomó politikája ellen. Az esetek többsége a Szecsuán tartománybeli, túlnyomórészt tibetiek lakta Apa (Aba) megyében történt.

A kínai külügyi szóvivő múlt héten leszögezte: "Az önégetés erkölcsbe ütköző és a lelkiismeret ellen való cselekedet, amelyet el kell ítélni". Hozzátette, a dalai láma és a tibeti szeparatisták a történtek "csodálatával" másokat is arra ösztönöznek, hogy kövessék a szerzetesek példáját.

Kína, amely azt hangoztatja, hogy békésen szabadította fel Tibetet 1951-ben, és a helyi lakosság sorsának javításának fáradozik, a 2008-as zavargások után még szorosabb ellenőrzés alá vonta a tibeti autonóm tartományt és a környező, jelentős számú tibeti lakossal rendelkező régiókat.

Rovatok