Index Vakbarát Hírportál

Már derékig ér a víz Bangkok egyes részein

2011. október 27., csütörtök 00:10 | aznap frissítve

Az áradás által veszélyeztetett Bangkok egyik északi negyedében már derékig érő víz áll az utcákon, Don Muang és Bang Phlat városrészek lakosai kétségbeesetten menekülnek. A USAToday beszámolója szerint néhányan csónakokban, mások hirtelen összerakott tutajokkal, vagy talicskákkal eveznek az utcákon.

A fővárost mutató műholdas felvételek szerint Bangkokot szinte teljesen körbeveszi a víz. A főváros polgármestere kedden közleményében hívta fel a lakosság figyelmét arra, hogy a Csaophraja folyó vízszintje tovább emelkedett, megdöntött minden eddigi rekordot, és a hét végére átbukik a gátakon, majd átszakítja azokat.

bangkok

A hatóságok munkájától függ, hogy milyen kár éri a várost. Szakemberek szerint, ha a legrosszabb forgatókönyv szerint alakulnak a dolgok, egész Bangkok víz alá kerül, és egyes pontokon akár 1,5 méterre is emelkedhet a vízszint.

Szerdán sok helyit katonai teherautók szállítottak el biztonságos helyre. Több tízezerne várakoznak a Mo Chit buszpályaudvarnál, ahonnan a legtöbb északra tartó busz indul. Három börtön foglyait is - köztük számos halálraítéltet - át kellett szállítani az ország más pontjain lévő fegyintézetekbe.

A város egyelőre kevésbé érintett pontjain a lakosok homokzsákokkal, téglákkal próbálják megerősíteni házaikat, emellett betonfalak építésébe kezdtek. A hatóságok az interneten kiadott közleményben tájékoztatják a lakosokat, hogyan kell megfelelő falat emelni homokzsákokból. A lakosok bevásároltak a legfontosabb árucikkekből, főként a palackos vízből és a vécépapírból van hiány.

A főváros második legnagyobb repülőterének, a főként belföldi járatokat kiszolgáló Don Muangnak a kifutóit már kedden elöntötte a víz, így november 1-ig minden járatot töröltek. A távolabbi nemzetközi repülőteret viszont úgy tűnik, sikerülhet megvédeni az áradástól.

Rovatok