Index Vakbarát Hírportál

Pánikszerűen menekülnek Bangkokból

2011. október 27., csütörtök 08:20 | aznap frissítve

Pánikszerűen menekülnek az emberek Bangkokból, miután a hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a megáradt folyók napokon belül elárasztják a kilencmilliós thaiföldi fővárost. A kormány ötnapos munkaszünetet rendelt el Bangkokban és a katasztrófa sújotta területeken.

"Először használom az evakuálás szót. És most először kérek mindenkit, hogy hagyja el a várost" - mondta a bangkoki polgármester.

A főváros utcáin csütörtökön forgalmi dugók alakultak ki, tízezrek árasztották el a busz- és vasúti pályaudvarokat. Hírügynökségek helyszíni beszámolóikban úgy jellemzik a helyzetet, hogy Bangkok "lassan, de biztosan" víz alá kerül. A főváros északi negyedei már jórészt vízben állnak. A hatóságok 19 városnegyedben rendelték el a lakosság kötelező evakuálását.

Az ár tetőzését helyi idő szerint szombat estére várják, amikor a Csaophraja folyó vízszintje 2,65 méter lesz, vagyis elméletileg 15 centiméterrel haladja meg a fővárosi védőgátak magasságát. Habár a folyó rövid ideig fog tetőzni, minden bizonnyal átszakítja a töltéseket és zsilipeket, és elárasztja Bangkok nagy részét. A folyó magassága a hét elején már meghaladta a korábbi 2 méter 27 centiméteres rekordot, amelyet 1995-ben mértek.

Sok üzletben már csak jegyre adnak rizst és tojást, hogy megakadályozzák a felvásárlást. Néhány helyen már kifogyóban vannak az ásványvízkészletek is.

A ipari-kereskedelmi kamara képviselői felszólították a kormányt, tegyen meg mindent, hogy a főváros központi magját ne öntse el az ár. A negyedben van a bankok nagy része és itt van a vállalatok többségének székháza is. Amennyiben ezt a területet sikerül megvédeni az ártól, akkor sikerül megőrizni a kedvező befektetői hangulatot - mutattak rá szakértők.

Minden, északra, északnyugatra vezető utat elöntött a víz, megszűnt a közlekedés. Ebben az irányban nincs vasúti forgalom sem. Víz alatt áll a főváros második legnagyobb repülőtere, a főként belföldi járatokat kiszolgáló Don Muang, amely előreláthatólag november elsejéig zárva marad. Bangkokból csupán délnyugati, Malajzia felé, illetve délkeleti - Kambodzsa - irányában lehet kijutni. A főváros nemzetközi légikikötőjében óriási tömeg várakozik elutazásra.

Még hat hétig is eltarthatnak a thaiföldi árvizek, amelyek miatt360  embert meghalt. A délkelet-ázsiai országban július óta pusztítanak az intenzív monszunesők okozta áradások. Az anyagi kár milliárd dollárokkal mérhető, és csaknem 700 ezer ember - főleg fővárosi ipari dolgozó - átmenetileg kénytelen szüneteltetni a munkát. A tevékenységüket felfüggesztő nagyüzemek között van a Toyota és a Honda bangkoki gyára.

Rovatok