Index Vakbarát Hírportál

Kihallgatták az újságírók után nyomozó rendőrfőnököt

2011. október 28., péntek 19:15

Pénteken egy vizsgálóbíró tanúként hallgatta ki Frédéric Péchenard-t, a francia országos rendőrfőnököt a Le Monde újságíróinak megfigyelési ügyében.

Az újság egy évvel ezelőtt azzal vádolta meg címlapján a francia elnöki hivatalt, hogy a titkosszolgálati szerveket használta fel a lap informátorainak azonosítására a Nicolas Sarkozy államfőt is érintő állítólagos adócsalási és illegális pártfinanszírozási botrányban, a Bettencourt-ügyben. Az Elysée akkor nyomban cáfolt, a Le Monde feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

A rendőrség központi vezetője, Frédéric Péchenard, aki saját bevallása szerint az államfő gyerekkori barátja, már korábban elismerte, hogy ő adott utasítást a kémelhárításnak annak megállapítására, hogy ki szivárogtatta ki az ügyben elrendelt kihallgatások jegyzőkönyveit a lapnak.

Október 17-én vád alá helyezték Bernard Squarcinit, a belső hírszerzés (DCRI) vezetőjét az újságírók forrásvédelmére vonatkozó törvény megszegése, valamint illegális adatgyűjtés és hivatali titokkal való visszaélés gyanúja miatt. A kémelhárítás vezetője kihallgatásán beismerte, hogy megfigyeltette az ügyön dolgozó újságírókat: megszerezte a mobiltelefonjaiknak a híváslistáit, s azok alapján azonosította az informátort. Azt is elmondta, hogy az országos rendőrfőkapitánytól kapott utasítást az informátor azonosítására, de állítása szerint Péchenard azt nem jelölte meg, hogy milyen eszközöket használjon.

Sarkozy elnök is érintett?

A L'Oréal kozmetikai birodalom örököse, Liliane Bettencourt és lánya között évek óta jogi vita folyik Európa egyik legnagyobb vagyonáért. A bíróság a közelmúltban gyámság alá helyezte a 89 éves milliárdost.

A családi viszályban perdöntő, de illegális módon készült hangfelvételekből másfél évvel ezelőtt a francia sajtóban publikált részletek alapján felmerült a gyanú, hogy a legjelentősebb franciaországi adózó feltehetően Nicolas Sarkozy elnök mellett több kormánytag választási kampányát is szabálytalan módon támogatta pénzügyileg, és a vagyona egy részét adóparadicsomokba mentette.

A Nanterre-i ügyészség nyomozást rendelt el az ügyben, amelybe időközben belebukott a pénzügyminiszter, aki Sarkozy 2007-es elnökválasztási kampányának a pénztárnoka volt.

A megfigyelési botrány akkor robbant ki, amikor 2010 szeptemberében házkutatást tartottak Bettencourt lakásában, s arról a Le Monde részletesen beszámolt, majd a milliárdos ügyvédje a nyomozás titkosságának megsértése miatt feljelentést tett. Az ügyészség emiatt indított eljárást az informátor azonosítására.

A belső hírszerzés vád alá helyezett vezetőjét az ellenzéki tiltakozások ellenére sem függesztette fel a belügyminiszter, s Nicolas Sarkozy államfőhöz hasonlóan jelezte, hogy a rendőrfőkapitány is a helyén maradhat vádemelés esetén, mert mindkettőjüket megilleti az ártatlanság vélelme.

Rovatok