Index Vakbarát Hírportál

Bangkok ellenáll az áradásnak

2011. október 29., szombat 18:42

Egyelőre sikeresen ellenállt az áradásnak a bangkoki árvízvédelem, és a visszavonuló ár miatt egyre csökken a valószínűsége annak, hogy víz alá kerülnek a thaiföldi főváros belső kerületei - jelentette ki szombaton Jingluck Sinavatra thaiföldi miniszterelnök. A Thai-öbölben a dagálymagasság szintjének szombaton várható tetőzése még próbára teszi a védelmi rendszert.

"Ha mindenki keményen dolgozik, november első hetében csökkeni kezdhet a víz szintje Bangkokban" - mondta Sinavatra az állami televízióban, türelemre intve a lakosságot.

A bangkoki önkormányzat egy tisztségviselője pedig kijelentette, hogy a hatóságok "urai a helyzetnek" és betonból emelt árvízvédelmi falak "eredményesen védik Bangkokot az áradástól". Hozzátette azonban, hogy a kisebb, a lakosok által épített gátak áttörhetnek.

A Bangkokot átszelő folyó, a Csaopraja szombaton a dagály idején kilépett a medréből, és a víz elért több turista-látványosságig is, a többi között például a Kínai-negyed, a Smaragd Buddha Temploma és a Királyi Palota környékéig is. A ciklusosan változó dagálymagasság szintjének tetőzése a város tengeröblében várhatóan szombattól hétfőig tart majd.

A belváros nagyobb része a dagály ellenére továbbra is száraz és turistákkal zsúfolt. A thaiföldi főváros 50 kerületéből hetet öntött el teljesen a víz, főként a város északi és nyugati külső részein, míg nyolc másik kerületben csak kisebb mértékű az áradás. A bangkoki kormányzat korábban mindössze 3-4 körzetben rendelte el a lakosok evakuálást, de az árvízre tekintettel kihirdetett, 5 napos munkaszünetet kihasználva tízezrek hagyták el a várost és kerestek menedéket a közeli üdülőkörzetekben.

Thaiföldön csaknem hatvan éve nem pusztított a mostani hasonló súlyosságú árvíz. A heves esőzések miatt két hónapja tartó áradás már közel 400 áldozatot szedett és az ország tartományainak kétharmada került víz alá. A katasztrófa különböző mértékben összesen körülbelül 2,3 millió embert érintett.

Rovatok