Index Vakbarát Hírportál

Ezrek követelték az ETA feltétel nélküli megadását

2011. október 29., szombat 21:10

Madridban szombaton ezrek tüntettek, követelve az ETA baszk terrorszervezet feltétel nélküli megadását és bocsánatkérését az áldozatoktól és hozzátartozóiktól.

Az ETA október 20-án jelentette be, hogy lemond az erőszakról, és felszólította Spanyolországot és Franciaországot, hogy kezdjenek tárgyalásokat Baszkföld függetlenségéről.

A madridi tüntetést résztvevői egyperces némasággal emlékeztek a terror áldozataira, majd igazságszolgáltatást követeltek, azt, hogy a kormány semmiféle engedményt ne tegyen a terroristáknak, akinek feltétel nélkül meg kell adniuk magukat, és bocsánatot kell kérniük áldozataiktól.

Az ETA - amelyet az Európai Unió és az Egyesült Államok terrorista szervezetként tart számon - 43 éve folytat fegyveres harcot Baszkföld függetlenségének a kivívásáért. A merényletekben 829 embert ölt meg.

A szervezet tavaly szeptemberben tűzszünetet, majd idén januárban végleges fegyverszünetet hirdetett, és kijelentette: hajlandó lehetővé tenni, hogy azt nemzetközi megfigyelők ellenőrizzék. A spanyol kormány azonban elutasította az ajánlatot, mondván, hogy nem szerepel benne a szervezet teljes lefegyverzése. Mindettől függetlenül az ETA az utóbbi években meggyengült, mert számos tagját elfogták, és több fegyverraktárát felszámolták Spanyolországban, Franciaországban és Portugáliában is.

Rovatok