Index Vakbarát Hírportál

Kadhafi fia ártatlannak tartja magát

2011. október 29., szombat 13:44

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) még Kadhafival együtt adott ki nemzetközi elfogatóparancsot Szaif al-Iszlám és a volt líbiai kémfőnök Szenúszi ellen a civilek elleni támadásokban játszott szerepükért. Szaif al-Iszlámot emberiség elleni bűntettekkel vádolnak.

Az ICC ügyésze, Luis Moreno Ocampo közvetítőkön keresztül lépett kapcsolatba Kadhafi másodszülött fiával – írja a BBC. A hónapok óta bujkáló 39 éves Szaif azt mondta, hogy ártatlan.

A legutóbbi jelentések szerint a korábban apja utódjaként számon tartott Szaifet egy Niger felé tartó konvojban látták, a Kadhafihoz hű erőkkel menekült. Ezt azonban nem erősítették meg, de még az ICC sem tudja, hogy jelenleg hol tartózkodik Szaif al-Iszlám.

"Vannak olyan emberek, akik kapcsolatban vannak vele, és kapcsolatban vannak olyanokkal is, akiket mi ismerünk, így nincs közvetlen kapcsolatunk hozzá" – nyilatkozta az ügyész.

Moreno Ocampo a Reutersnek elmondta, bíznak a közvetítőben, aki azt mondta, hogy Szaif al-Iszlám be akarja bizonyítani, hogy ártatlan, és kíváncsi a következményekre.

Rovatok