Index Vakbarát Hírportál

Papandréu még ma lemond?

2011. november 3., csütörtök 14:19

Jeórjiosz Papandréu görög miniszterelnök még pénteken benyújthatja a lemondását, írja a BBC athéni forrásokra hivatkozva. Jelenleg rendkívüli kormányülés van, innen a hír szerint a kormányfő egyből Károlosz Papúliasz államfőhöz siet.

A görög kormányfő hivatalában ugyanakkor kora délután egy forrás cáfolta a BBC értesülésését, és az állami tévétársaság is azt közölte, hogy Papandréu megerősítette: nem mond le.

A BBC szerint a szocialista Papandréu koalíciós kormány kinevezésére tesz javaslatot, Lukász Papadímosz volt görög jegybankelnök vezetésével, ő maga pedig távozik, miután több minisztere is ellenzi népszavazási kezdeményezését.

Kedden az ellenzék vezetője, Andónisz Szamarász ügyvivő kormány felállítását kezdeményezte az EU-val kötendő mentőcsomag-megállapodás menedzselésére. Lemondása hírének ellentmond, hogy Papandréu péntekre bizalmi szavazást kért kormányáról, melynek szűk kétfős többsége van a 300 fős görög törvényhozásban. Ha a szavazást elveszti, a Papandréu-kormány automatikusan megbukik.

A kormány parlamenti többsége az elmúlt hetekben már elolvadt, miután több kormánypárti képviselő is visszavonta támogatását. Közülük van, aki előrehozott választást, mások nemzeti egységkormány felállítását követelik, de hogy a bizalmi szavazáson ki hogyan szavaz, az egyelőre megjósolhatatlan.

Görög forrásokra hivatkozva csütörtökön az európai sajtó egész nap ellenmondó híreket közölt a népszavazási kezdeményezés visszavonásáról, illetve a megválaszolandó kérdés mibenlétéről.

Rovatok