Index Vakbarát Hírportál

Újból bíróság előtt Tóásó Előd

2011. november 3., csütörtök 22:23

A vádemelési szakaszban a bolíviai bíró eldöntheti, hogy töröl-e vádpontokat Tóásó Előd és társai perében. A magyar állampolgárságú Tóásót azzal vádolják, hogy Rózsa Flores Eduardóval együtt merényletet tervezett Evo Morales elnök ellen.

Bolíviában csütörtökön megkezdődött az úgynevezett terrorista összeesküvési ügy első, vádemelési szakaszának lezárását célzó újabb bírósági meghallgatás; a 39 gyanúsított között van a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd.

Az eljárást Cochabamba város bíróságán folytatják le. A vádlottak közül 16-an vannak a helyszínen, a többiek szökésben vannak vagy egészségi állapotuk nem engedte meg a megjelenésüket.

Az ügy 2009 áprilisáig nyúlik vissza, amikor a rendőrség bejelentette, hogy felszámolt egy terrorista csoportot, amely Rózsa Flores Eduardóval az élén meg akarta bontani az ország egységét, és merényletet tervezett Evo Morales elnök ellen. A bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores, az erdélyi Szovátán született Magyarosi Árpád és az ír Michael Martin Dwyer életét vesztette a Santa Cruz városban végrehajtott kommandós rajtaütésben. A elfogott Tóásó Előd és a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadic azóta a La Paz-i San Pedro börtönben raboskodnak.

Ricardo Maldonado bíró azt ígérte, hogy még csütörtökön, legkésőbb a következő napon lezárja az eljárás ezen szakaszát, és továbbítja az ügyet a következő, ítélkezési szakaszba, vagy elfogadhatja az ügyvédek érvelését és elrendelheti bizonyos vádpontok törlését, esetleg visszadobja az ügyészségnek az egész vádat.

Rovatok