Index Vakbarát Hírportál

Száz halott a nigériai robbantássorozatban

2011. november 5., szombat 19:36

Merényletsorozatot követett el egy szélsőséges muzulmán szekta Nigéria északi, muzulmánok lakta részében. Az AP helyi hivatalos forrásokra hivatkozó jelentése szerint a péntekről szombatra virradó éjszaka elkövetett robbantássorozatban legaláb százan életüket vesztették.

A támadásokért a Boko Haram nevű szélsőséges szekta vállalta magára a felelősséget. A támadássorozat az eddigi legösszehangoltabb volt a nigériai szektaháborúban.

A Boko Haram a felerészt keresztény, felerészt muzulmán ország egészére ki akarja terjeszteni a sáriát, az iszlám törvénykezést. A merényleteket ugyanakkor az északi Yobe állam fővárosában, Damaturuban követték el. Yobe az egyik nigériai tagállam, ahol érvényben van a sária.

A támadássorozatot egy autóba rejtett pokolgép robbanása vezette fel, a bomba egy katonai baraknak használt háromszintes épület mellett robbant. Több biztonsági ügynök életét vesztette.

Ezután fegyveresek rohanták le a várost, felrobbantottak egy helyi bankot, három rendőrörsöt és néhány templomot. Lerohanták a Damaturuhoz közeli Potiksum falut is, itt két embert öltek meg.

A damaturui támadás előtt pár órával 130 kilométerre keletre, Maiduguriban is négy pokolgép robbant. Itt egy mecset és egy katonai bázis is célpont volt.

Rovatok