Index Vakbarát Hírportál

Az áradás közelít Bangkok központja felé

2011. november 5., szombat 11:40

A Thaiföldet sújtó hatalmas árvíz elérte Bangkok legnagyobb szabadtéri piacát, és a hatóságok szombati figyelmeztetése szerint már nincs jelentősebb gátrendszer a főváros pénzügyi-üzleti negyede és az áradat közötti térségben.

Bangkok északi részén víz alá került a Ladprao csomópont, ahol három fontos útvonal fut össze. A környéken irodaházak, bevásárlóközpontok épületei magasodnak, és ebben a térségben van a külföldi turisták közt is közkedvelt Csatucsak hétvégi piac, amelynek peremét már ugyancsak nyaldossa a vízáradat. Alig látni árusokat a máskor nyüzsgő piactéren.

Péntek éjszaka homokzsákokból emelt gátfélével igyekeztek a város szíve felé hömpölygő víz útját állni. A hatóságok mindenképpen szeretnék elkerülni, hogy az ár elöntse az üzletközpontot, hiszen az beláthatatlanul súlyos gazdasági következményekkel járhat.

Jinglak Sinavatra kormányfő szerint azonban ha az előre eltervezett intézkedéseket megfelelően hajtják végre, meg lehet menteni a létfontosságú városközpontot. A Bangkokban kiépített vízelvezető rendszer az elmúlt évek monszunesőzései idején rendben működött, de az idei esős évszak különösen kiadós volt, négy évtized óta nem gyűlt össze olyan hatalmas mennyiségű víz, mint idén, és a szivattyúk képtelenek voltak megbirkózni a víztömeggel.

Az áradat már veszélyezteti a város metróhálózatát is, de még egyetlen állomást sem kellett bezárni. Azt csak akkor teszik meg, ha az alagutakban a vízszint eléri a negyven centimétert, de a peronokat már elérte a víz.


Bangkok, Lat Phrao nagyobb térképen

Bangkok ötven kerülete közül nyolcnak a lakosait kérték meg otthonuk átmeneti elhagyására, de az emberek nem vagy csak vonakodva tesznek eleget a nem kötelező jellegű felszólításoknak. A hatóságok eddig 231 befogadóközpontot létesítettek, amelyekben több mint 60 ezer embert tudnak elhelyezni, több mint tízezren pedig sátrakban lakva várják, hogy a csaknem fél évszázada legsúlyosabb árvíz elvonuljon végre.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint eddig 466 ember vesztette életét a thaiföldi áradásokban.

Rovatok