Index Vakbarát Hírportál

Ortega nyert, de ellenfele szerint csalt

2011. november 7., hétfő 22:24

Nicaraguában harmadszor lett elnök Daniel Ortega, Guatemalában 25 év után először lesz katona az ország vezetője.

Daniel Ortega hivatalban lévő államfő nyerte a vasárnapi nicaraguai elnökválasztást - jelentette be hétfőn este Managuában a legfelső választási tanács (CSE), a voksok csaknem 85 százalékának összeszámlálása után.

Ortega az eddig összeszámlált szavazatok 62,65 százalékát kapta, s előnye már behozhatatlan.

Korábban, az első adatok ismertetését követően emberek ezrei tódultak örömükben a főváros, Managua utcáira.

Gadea - aki 30,96 százalékot kapott a nem végleges adatok szerint - máris közölte, hogy nem fogadja el a voksolás eredményét. A sajtóhoz eljuttatott közleményében megállapította, hogy a CSE által közzétett eredmény "nem tükrözi az emberek akaratát", azt meghamisították.

Az 1979-es szandinista felkelés óta első ízben történt meg, hogy az elnök egymásután másodszor is mandátumot szerzett.

Arnoldo Aleman volt elnök a harmadik helyen végzett, a szavazatok közel hat százalékát szerezte meg.

Az Európai Unió választási megfigyelői közölték, hogy kedden részletes jelentést hoznak nyilvánosságra. Az Amerikai Államok Szervezete (OAS) megfigyelőinek vezetője, Dante Caputo szerint nem történtek "komolyabb szabálytalanságok", de sürgette a hatóságokat, hogy vizsgáljanak ki minden panaszt. Egy hazai választási megfigyelő csoport mintegy 600 beérkezett panaszról tett említést, továbbá tiltakozásokról számolt be, amelyeknél néhányan meg is sebesültek, és közel 30 embert vettek őrizetbe.

Guatemalában Otto Pérez Molina nyugalmazott tábornok nyerte meg az elnökválasztás vasárnapi második fordulóját, személyében első ízben jut katona a hatalom csúcsára a latin-amerikai országban a demokratikus berendezkedés 1986-os helyreállítása óta.

A szavazókörökből beérkező adatok 96 százalékának összesítése alapján a konzervatív Molina a szavazatok 54,5 százalékát kapta meg, míg szintén konzervatív ellenfele, Manuel Baldizón fiatal nagyvállalkozó a voksok 45,4 százalékát gyűjtötte be.

Guatemala választási bizottsága vasárnap este máris győztesnek nyilvánította Molinát, akinek hívei ünneplésbe kezdtek.

A 61 éves Molina - az elnökválasztás szeptemberi első fordulójának győztese - azt ígérte a kampányban, hogy "vaskézzel" fog véget vetni az országot sújtó, a kábítószer-kereskedelemmel összefüggő erőszaknak.

Mint mondta, ha kell, a hadsereget is beveti, hogy megelőzze, hogy a mexikói drogkartellek áttegyék működésüket Guatemalába. A 14,5 milliós országban napi átlagban 18 ember lesz gyilkosság áldozata.

A közép-amerikai ország lakóinak 51 százaléka él a szegénységi küszöb alatt, a gyerekek fele alultáplált, és átlagban csaknem minden harmadik ember nem tud írni-olvasni. Eközben súlyos gondot jelentenek az egymással harcoló, jórészt fiatalokból álló utcai fegyveres bandák.
Guatemala ezzel együtt is a közép-amerikai régió egyik legfejlettebb állama. Jelentős a kávé- és a cukorexportja, és 2010-ben csaknem kétmillió turista látogatott el oda.

Rovatok