Index Vakbarát Hírportál

Bossi lemondásra szólította fel Berlusconit

2011. november 8., kedd 13:25 | aznap frissítve

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök legfontosabb politikai szövetségese, a Lega Nord (Északi Liga, LN) vezetője, Umberto Bossi a kormányfő távozását sürgette. Az olasz törvényhozás alsóháza ma szavaz a költségvetési megszorító csomagról: ha a kormánytöbbség veszít, Berlusconinak mennie kell – írja a BBC.

Miután Berlusconival tárgyalt, Bossi – nem sokkal a parlamenti ülés megkezdése előtt – bejelentette, hogy a kormányfői székben Angelino Alfano igazságügyminisztert látná szívesen. A Lega Nord képviselői nélkül Berlusconinak, a rohamosan csökkenő támogatottságú Il Popolo della Libertá-nak (Szabadság Népe, PdL) vezetőjének esélye sincs a kormány élén maradni.

Az olasz költségvetési szavazásra a válság szélére sodródott eurozóna miatt óriási figyelem irányul. A múlt héten még úgy tűnt, hogy az új európai stabilitási eszköz létrehozásával sikerül stabilizálni a helyzetet és az euró iránti, a görög adósságválság miatt megrendült bizalmat. Európa harmadik legnagyobb, gazdaságának, az óriási deficittel küzdő Olaszország helyzetének a megrendülése azonban beláthatatlan következményekkel járhat.

Rómában tömegek gyülekeznek a parlamenti alsóház körül, a szavazás eredményére várva. Az utolsó közvéleménykutatások szerint Berlusconit már csak a szavazók kevesebb, mint húsz százaléka támogatja.

Rovatok