Index Vakbarát Hírportál

Az al-Kaida veszi meg a líbiai fegyvereket

2011. november 9., szerda 16:15 | aznap frissítve

Nigeri katonai erők csaptak össze egy felfegyverzett líbiai karavánnal. A védelmi miniszter beszámolója szerint a vasárnapi akcióban egy katona meghalt., és számos líbiai fegyverest elfogtak. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a konvoj a bukott líbiai rezsim fegyvereseiből állt, vagy az al-Kaida harcosaiból. Mindkét csoport mozgása jellemző ugyanis a Niger és Líbia közti sivatagos területen. Előfordulhatnak is tuareg törzsek is, amelyek Kaddhafi elkötelezett híveinek számítanak.


A líbiai háborút követően fegyvercsempészek jelentek meg az országban, akik begyűjtik a fegyvereket, hogy aztán az al-Kaidának adják el azokat. Számos ilyen csoportra csaptak le az utóbbi időben. 
A mostani akció során hat fegyverekkel tömött terepjárót foglaltak le és semmisítettek meg. A fegyverek közt voltak rakéták és automata fegyverek.

A sivatag ezen részén a líbiai rezsim bukása után megszaporodtak a konvojok. Meg nem erősített hírek szerint erre menekült Kaddhafi egyik fia, Saif al-Islam, de itt jutott át Nigerbe a bukott elnök másik fia, Saadi, aki azóta menedékjogot kapott az országban.

Az Egyesült Államok segítségét ajánlotta fel Líbiának a háborúban eltűnt föld-levegő rakéták felkutatásában.

Rovatok