Index Vakbarát Hírportál

Könnygázzal mentek a földrengés áldozataira

2011. november 10., csütörtök 19:02

A török rendőrség könnygázt és gumibotot használt csütörtökön a kelet-törökországi földrengés áldozatai ellen, akik rossz körülményeik miatt tiltakoztak a természeti csapás sújtotta Van városban.

Bő két héttel ezelőtt közel hatszázan haltak meg az erős földmozgás miatt, s egy újabb rengésben szerda este is összeomlott két épület, amelyek alatt tízen lelték halálukat.

Vanban több ezer család él hevenyészett táborokban, s helyzetüket nehezíti, hogy a hegyes vidéken a tél közeledtével a hőmérséklet már nulla fok körül van. Az elkeseredett emberek közül mintegy kétszáz gyűlt össze, s követelte a tartományi kormányzó lemondását. Őket oszlatta szét erőszakkal a rendőrség.

A helyi hatóságok, mivel rengeteg sátrat igényeltek tőlük az otthonaikat elhagyók, úgy döntöttek, hogy csak azoknak adnak, akiknek a házát ellenőrizték, s megállapították róla, hogy lakhatatlan. A megrémült emberek közül sokan azonban újabb földmozgásoktól tartanak és akkor sem hajlandók visszatérni megrepedt falú otthonaikba, ha a hatóságok veszélytelennek minősítik azokat.

Rovatok