Index Vakbarát Hírportál

Monti lehet Berlusconi utódja

2011. november 10., csütörtök 21:50 | aznap frissítve

Az Olaszországban is a göröghöz hasonló válságtól tartó piacokat némileg megnyugtatta, hogy egyre nagyobb esélye van annak, hogy az elismert gazdasági szakember, a volt versenyjogi biztos Mario Monti lehet az új olasz szakértői kormány miniszterelnöke. Mindenki abban bízik, hogy a lehető leggyorsabb lesz az átmenet Silvio Berlusconi és az új miniszterelnök között.

000 PAR2004052600915

Giorgio Napolitano olasz elnök biztosította a befektetőket, hogy Berlusconi az ígéretének megfelelően a reformok elfogadása után, várhatóan szombaton lemond. Montit már örökös szenátornak nevezte ki Napolitano, amihez Berlusconi is gratulált, egyben gyümölcsöző munkát kívánt az ország érdekében.

Monti kormányfői kinevezésének esélyeit növelheti, hogy a szakembert lefotózták, amint csütörtök este Napolitano hivatalába érkezett megbeszélésre. Habár Montit csak Berlusconi lemondása után nevezhetik ki miniszterelnöknek, találkozóján Napolitanóval már ismertetheti elképzeléseit, írja az ABC News.

Az ellenzéki pártok várhatóan támogatják Montit, és Berlusconi pártjának több vezető politikusa is erre utalt. Berlusconi koalíciós partnere, az Északi Liga ellenzi a volt versenyjogi biztos kinevezését, de a szavuk kevés bármilyen lépés akadályozásához.

Monti 1999-2004-ig volt versenyjogi biztos, előtte 1995-99 között a belső piacokért felelős biztos volt. Első megbizatását Berlusconitól kapta, a másodikat egy baloldali kormánytól - ez alapján mindkét oldal számára elfogadható jelölt lehet, bár az is tény, hogy második megbizatása után Berlusconi hívta vissza a bizottságból.

A 68 éves közgazdász jelenleg az Európai Bizottság megbízásából a közös piac jövőjéről készít jelentést. "Tapasztalt, és Európa-szerte az egyik legmegbecsültebb olasz közszereplő" - nyilatkozta róla Gianfranco Fini, az alsóház elnöke.

Rovatok