Index Vakbarát Hírportál

Papademosz lesz a görög miniszterelnök

2011. november 10., csütörtök 13:53 | aznap frissítve

Lukasz Papademosz, az Európai Központi Bank (EKB) volt alelnöke lesz az új koalíciós kormány miniszterelnöke Görögországban.

A 64 éves Papademosz kinevezésében négyórás ülés eredményeként egyeztek meg a jobboldali, szocialista és szélsőjobboldali pártok az államfő közvetítésével.

A görög jegybank egykori vezetője a leköszönő Jeórjiosz Papandreut váltja. Az új kormány tagjai péntek délben teszik le az esküt.

Az új kabinet feladata az október 26-án Brüsszelben elfogadott, 130 milliárd eurós mentőcsomag ratifikálása lenne, amely nélkül Görögország az államcsődön kívül azt is kockáztatja, hogy elveszíti euroövezeti, sőt európai uniós tagságát, és válságba sodorja az unió közös valutáját.

A független Papademosz hangsúlyozta, hogy az eddigi hatalmas erőfeszítések ellenére a görög gazdaság előtt komoly problémák tornyosulnak, és a pénzügyi gondokat csak a pártok együttműködésével lehet megoldani. Az új kormányfő szerint az euró az ország pénzügyi stabilitásának és gazdasági fellendülésének záloga.

"Az út nehéz lesz, de ha együttműködünk és egységesek vagyunk, bízhatunk a végeredményben" - mondta a kinevezése után Papademosz. "Meggyőződésem, hogy az ország bennmaradása az euróövezetben a pénzügyi stabilitás biztosítéka, húzóerő a pénzügyi prosperitás érdekében. A tagság a nehézségek ellenére meg fogja könnyíteni a gazdaság rendbetételét és a fejlődést" - jelentette ki.

Papademosz elismerte, hogy ő nem igazi politikus, de emlékeztetett arra, hogy egész szakmai pályafutása során pénzügypolitikával foglalkozott Görögországban és az Európai Unióban is.

Az átmeneti kormány egyaránt élvezi a szocialisták és az ellenzéki konzervatívok támogatását. Mandátuma alapvetően az unióban október 26-án elfogadott válságterv végrehajtására szól. Tagjainak névsorát pénteken hozzák nyilvánosságra, és akkor teszi le az esküt. Az előrehozott választások valószínűleg februárban lesznek.

Közben a Le Parisien című francia napilap arról írt, hogy Nicolas Sarkozy a G20 sajtótájékoztatója előtt kifakadt Barack Obamának: "Ez az őrült Papandreu most meg népszavazást akar. És még az orrára koppintani sincs értelme, hiszen egyébként is depressziós. Már most a földön van. Kiütötték."

A francia elnök tanácsadói nem akartak reagálni a napilap jelentésére. "Egy csomó butaság kering az interneten. Nem fogunk mindent kommentálni" – mondták.

Rovatok