Index Vakbarát Hírportál

Vilmos herceget bevetik a Falkland-szigeteken

2011. november 10., csütörtök 23:09 | aznap frissítve

Vilmos herceget 2012-ben a Falkland-szigetekre küldik a Királyi Légierő helikopterpilótájaként, jelentette be a brit védelmi minisztérium. A brit trónöröklési rendben második helyet elfoglaló Vilmos februárban és márciusban hat hetet tölt majd egy brit támaszponton 460 kilométerre Argentína partjaitól.

A 29 éves Vilmos egy négyfős csapatnak lesz a tagja, írja az AP. A minisztérium közleménye szerint Vilmos a hat hét alatt nem lát el protokollfeladatokat, felesége, Kate is Nagy-Britanniában marad.

A britek még mindig ezer fővel vannak jelen a térségben, ahol háromezren élnek, többségükben britnek vallják magukat. Cristina Fernandez argentin elnök már többször felszólította Nagy-Britanniát, hogy tárgyaljanak a szigetek sorsáról, de David Cameron brit miniszterelnök ezt elutasította.

2012 különleges év lesz, mert akkor lesz a Falkland-szigeteki háború 30. évfordulója. Vilmos nagybátyja, András herceg is helikopterpilótaként szolgált a konfliktusban.

Argentína 1982. áprilisában szállta meg a szigeteket, amelyet a britek tíz hétig tartó háborúban visszafoglaltak. Bár a háború csupán 75 napig tartott, és összesen 649 argentín és 258 brit katona életét követelte, rávilágított az egykor az egész világot uraló brit hadsereg gyengeségére.

A szigetekre indítandó flottát csak nagy nehézségek árán sikerült összeszedni, a háború első brit katonai akciója pedig majdnem súlyos katasztrófába torkollt. Április 21-én kisebb kommandós alakulattal akarták volna visszafoglalni a Dél-Georgia-szigetet, de a ködben két helikopterük is lezuhant.

A britek a haditengerészeti előkészítés után végül május 21-én szálltak partra a Falkland-szigeteken. Mivel június 1-ére ötezer fős brit erősítés érkezett a szigetre és a stratégiai pontok már brit kézen voltak, a háború gyakorlatilag el is dőlt. Stanley ostromát június 11-én indították el, június 14-re pedig véget is értek a harcok.

A háború totális brit győzelemmel zárult, azaz a szigetek továbbra is fennhatóságuk alá tartoznak. De hogy a kérdés még mindig nem rendezett, azt jelzi az is, hogy a gazdasági nehézségek idején az argentín államfők rendszeresen felemlegették a szigetek sorsát, ezzel részben tüzelve az argentín nacionalizmust.

A Falkland-szigeteki háború fordulópontjairól, a Sheffield romboló, az Atlantic Conveyor elvesztéséről és a háború menetéről bővebben a Tegnapi újság posztjaiban olvashat.

Rovatok