Index Vakbarát Hírportál

A szélsőjobb is bekerült a görög kormányba

2011. november 11., péntek 16:59

Görögországban a demokrácia 1974-es visszaállítása óta először a szélsőjobboldal képviselői is bekerültek a nemzeti egységkormányba, amely pénteken letette a hivatali esküt.

A testületet a pártonkívüli Lukasz Papademosz pénzügypolitikus, az Európai Központi Bank korábbi alelnöke vezeti. A mostani helyzetben legfontosabb pénzügyminisztérium élére Evangelosz Venizelosz szocialista párti politikus került, akinek eddig is ez volt a tárcája. A külügyminiszter Sztavrosz Dimasz volt európai biztos lett a konzervatív Új Demokrácia párt liberális szárnyából. Ugyanez a párt adja a védelmi minisztert Dimitrisz Papakonsztantinu személyében.

A szélsőjobboldali LAOSZ pártból Makisz Voridisz ügyvéd a közlekedési miniszteri posztot szerezte meg, egy másik párttag pedig államtitkári beosztást kapott a fejlesztési és tengeri kereskedelmi minisztériumban. Voridisz az 1974-ben megbukott katonai junta, "az ezredesek diktatúrája" idején a hadsereget támogató párt ifjúsági szervezetének a tagja volt, később jó kapcsolatokat épített ki a francia Jean-Marie Le Pennel.

A nemzeti egységkormányban 17 miniszter van, akik közül 14 szocialista párti (12-en megtartották posztjukat), kettő konzervatív, egy pedig szélsőjobboldali. A parlamentben bizalmat kell kapnia a következő napokban ahhoz, hogy megkezdhesse működését. Mandátumát alapvetően abban fogják megjelölni, hogy végrehajtsa az unióban október 26-án elfogadott válságtervet.

Rovatok