Index Vakbarát Hírportál

Mugabe és Tsvangirai is békére szólított

2011. november 11., péntek 17:20

A két nagy rivális, Robert Mugabe zimbabwei elnök és Morgan Tsvangirai miniszterelnök leült egymással a fővárosban Hararéban, és toleranciára szólítottak fel a jövőre tervezett választások előtt.

A találkozót azért tartották, mert Tsvangirai MDC pártja azzal vádolta Mugabe híveit, hogy megzavarják a gyűléseiket, vasárnap kövekkel dobálták meg őket. A rendőrséget pedig azzal vádolták, hogy könnygázzal lőtték a székházukat előző héten.

"Békés országban akarunk élni" - jelentette ki Mugabe a találkozó után. Szerinte a pártoknak zavartalanul kell gyűléseket tartaniuk. "Összeköt minket a nemzet, ugyanazt a himnuszt énekeljük" - mondta.

Tsvangirai pedig felszólította a biztonsági erőket, hogy ne alkalmazzanak erőszakot, és engedjék pártja gyűléseit, jelentette az AFP hírügynökség. Szerinte a rendőröknek meg kell védeniük az embereket.

A választás pontos időpontját egyelőre még nem határozták meg, de egyre nő a feszültség, mivel a szavazás véget vet a 2009-ben kötött egységkormánynak. Mugabe és Tsvangirai az előző évi vitatott választás után írt alá koalíciós egyezményt. Kényszerű szövetségüket így is gyakori ellentétek jellemezték.

Rovatok