Index Vakbarát Hírportál

Nemo kapitány ingerelte Venezuelát?

2011. november 11., péntek 07:45

Behatolt egy idegen tengeralattjáró a venezuelai vizekre, a caracasi parlament kivizsgálná az esetet. Az elnököt támogató képviselők azt állítják, hogy minden kétséget kizáróan amerikai intervencióról van szó.

William Farinas kormánypárti képviselő szerint a törvényhozás védelmi és biztonsági bizottsága fogja haladéktalanul kivizsgálni a behatolás ügyét. Farinas azt állította, hogy Venezuela azért nem semmisítette meg a tengeralattjárót, hogy "elkerüljön egy nagyobb konfliktust és ne üljön fel provokációknak", noha a latin-amerikai ország fegyveres erői "célkeresztben tartották" a behatolót.

A venezuelai törvényhozó szerint a katonák észlelték a behatoló hajót, ami meglepetésként érte a tengeralattjáró parancsnokait. "Mindez azt jelenti, hogy bemértük őket, és valójában csapdába estek. Bármely, venezuelai vizekre érkező tengeralattjárót észlelünk majd" – mondta Farinas.

Az ismeretlen tengeralattjáró behatolásáról először Hugo Chávez elnök tájékoztatta a közvéleményt, azt állítva, hogy az elmenekült, és azért nem lehetett elfogni, mert jóval gyorsabb volt a venezuelai búvárhajóknál. Chávez arról beszélt, hogy a hajó által felvett sebesség és mérete alapján nukleáris meghajtású tengeralattjáró lehetett.

Rovatok