Index Vakbarát Hírportál

Fokozódik a nyomás Szíriára

2011. november 13., vasárnap 16:30

Miután az Arab Liga a tüntetők elleni véres megtorlások miatt felfüggesztette Szíria tagságát, az Európai Unió is újabb szankciókat jelenthet be. Törökország már hazahívta diplomatái nagy részét.

Az Európai Unió üdvözölte az Arab Liga szombati határozatát, amely felfüggesztette Szíria tagságát a pánarab szervezetben. és hétfőn várhatóan további szankciókat ró ki Szíriára.

Újabb uniós szankciók

Uniós források tudni vélik, hogy az unió külügyminisztereinek hétfői találkozóján döntés születhet arról, hogy tovább keményíthetik a Szíria elleni intézkedéseket és kiszélesítheti a büntető intézkedések által sújtottak körét.

Az unió korábban vízumtilalmat, valamint az Európában elérhető vagyon tekintetében zárlatot rendelt el a damaszkuszi rezsim számos kulcsfontosságú személyével szemben, valamint korlátozta az üzleti kapcsolattartást Szíriával.

Uniós illetékesek úgy tudják, hogy a damaszkuszi rezsim már erősen érzi saját bőrén az eddig bevezetett európai korlátozások - főként a szíriai olajra és olajtermékekre kimondott vásárlási tilalom - negatív hatását.

Tüntettek Aszad hívei

Az Arab Liga határozata után, amely felszólította tagállamait, hogy hívják vissza damaszkuszi nagyköveteiket, elsőként Törökország lépett, amely bejelentette, hogy a legfontosabb diplomáciai személyek kivételével hazahívja a szíriai nagykövetségén és konzulátusain dolgozó munkatársait és azok családtagjait.

A szíriai rezsim több ezer híve megtámadta Törökország damaszkuszi nagykövetségét, valamit latakiai és aleppói konzulátusát. A tömeg kövekkel és műanyag palackokkal dobálta meg az épületeket, több ablakot betörve. Személyi sérülés azonban sehol sem történt.

Aszad hívei támadást intéztek Katar és Szaúd-Arábia nagykövetségei ellen is, utóbbi helyszínen a tüntető tömeg előbb kőzáport zúdított az épületre, amelybe később több demonstráló is behatolt törve-zúzva, majd a támadók fosztogatni kezdtek.

"Menniük kell"

Vasárnap számos külföldi politikus üdvözölte az Arab Liga döntését, melyet a hónapok óta tartó utcai tüntetések résztvevőivel szemben alkalmazott fegyveres erőszakkal indokoltak. Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára "határozott és bátor" lépésnek minősítette a határozatot. Barack Obama amerikai elnök olyan fontos döntésről beszélt, amelyik a damaszkuszi rezsim fokozódó elszigetelődéséről tanúskodik.

David Cameron brit kormányfő - szóvivője útján - úgy értékelte a liga határozatát, hogy az egyértelmű üzenet Bassár Aszad elnöknek és rezsimjének: távozniuk kell.

Guido Westerwelle német külügyminiszter szerint a felfüggesztés fontos jelzés azon államoknak, amelyek az ENSZ Biztonsági Tanácsában ellenzik a damaszkuszi rezsim egyértelmű elítélését. Néhány hete Kína és Oroszország vétójával élve megakadályozta, hogy a BT kemény szankciókkal sújtsa Szíriát.

Az országban hét hónapja tartó rendszerellenes tüntetések nyomán kibontakozó erőszakos összecsapásokban az ENSZ adatai szerint eddig több mint 3500 embert halt meg.

Rovatok