Index Vakbarát Hírportál

Az összes olajat kiszivattyúzták Új-Zélandnál

2011. november 14., hétfő 09:33 | aznap frissítve

Sikerült az összes olajat kiszivattyúzni az Új-Zélandnál még október elején megfeneklett teherhajóról, így egy daruval hozzáláthatnak a konténerek lepakolásához, és végül elvontathatják a Renát, írja a BBC. A hajón még 1300 konténer van, amelyeket le kell pakolniuk.

A hajóról október elején a vízbe került 350 tonna olaj már több mint ezer madár halálát okozta, de a hatóságok attól féltek, hogy ennél is nagyobb környezeti katasztrófa következhet be, ha a Rena kettétörik, és 1700 tonna olaj ömlik az óceánba.

A mentést a rossz idő is hátráltatta, de végül sikerült időben végezni a szivattyúzással. Stuart Crosby, a közeli Tauranga város polgármestere a katasztrófa elhárításán küzdő csapatokat méltatta a New Zealand Heraldnak. Az esetet így is Új-Zéland legsúlyosabb környezeti katasztrófájának nevezte a környezetvédelmi miniszter.

A görög tulajdonú, libériai zászló alatt hajózó Rena még október 5-én futott zátonyra Tauranga kikötőjétől 22 kilométerre Új-Zéland északi partjainál.

A baleset miatt vádat emeltek a hajó fülöp-szigeteki kapitánya és az első tiszt ellen is. A kapitányt 1,725 millió forintnyi pénzbírságra vagy 12 havi elzárásra is ítélhetik, veszélyokozással gyanúsítják a hatóságok.

Rovatok