Index Vakbarát Hírportál

Izrael állhat az iráni robbanás mögött

2011. november 14., hétfő 14:11 | aznap frissítve

Egy nyugati titkosszolgálati forrás szerint Izrael robbanthatta fel szombaton az iráni lőszerraktárt, és további hasonló szabotázsakciókat is valószínűsített. Közben a britek ugyan szankciókat akarnak az iráni atomprogram ellen, de egyetlen opciót sem zárnának ki a jövőre nézve.

Az izraeli titkosszolgálat, a Moszad áll az egyik iráni lőszerraktár szombati, 17 halálos áldozatot követelő felrobbantása mögött, állította a Time-nak egy névtelenül nyilatkozó nyugati titkosszolgálati forrás. A hatalmas erejű robbanásban meghalt az iráni Forradalmi Gárda egy parancsnoka is, aki az iszlám köztársaság rakétaprogramjának egyik kulcsfontosságú figurája volt.

"Ne higyjenek az irániaknak, hogy baleset történt" - mondta. "Több töltény is van még a tárban" - tette hozzá, arra utalva, hogy több szabotázst is tervezhetnek az iráni atomprogram akadályozására. Ehud Barak izraeli védelmi miniszter egy nappal a robbantás után egy interjúban kijelentette, hogy örül az esetnek és reméli, még több hasonló robbanás is történik.

A britek nem zárják ki a katonai akciót

Az iráni atomprogram ügyében nyilatkozott a brit és a német külügyminiszter is Brüsszelben az EU-tagállamok külügyminisztereinek találkozója előtt.

„Jelenleg nem fontolgatunk ilyent. Nem pártoljuk a katonai akciót. Ugyanakkor azt mondjuk, egyetlen opciót sem lehet kizárni a jövőre nézve" – mondta William Hague. A következő hónapokban szankciókkal próbáljuk növelni az Iránra nehezedő nyomást, miközben készen állunk a tárgyalásokra, „ha azok valódi tárgyalások".

Német kollégája szerint ugyanakkor még vitatkozni sem helyes a katonai beavatkozásról, mert csak a kívánttal ellenkező hatást érik el. „A szankciók szigorítása elkerülhetetlen, ha Irán továbbra is elutasítja az együttműködést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ). Ugyanakkor nem veszünk részt egy esetleges katonai beavatkozásról szóló vitában, elutasítjuk az ilyen vitákat, mert kontraproduktívak" – mondta Guido Westerwelle.

Büntethetik az Izraelbe érkező irániakat

Közben egy hétfői törvénymódosítás alapján kettőtől öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók ezentúl az Izraelbe utazó irániak, ez jelentősen megszigorította az eddigi szabályozást Iránban. Minden iráni elítélhető, aki Izraelben járt, és az útlevelétől is megfoszthatják 3-5 évre, adta hírül a hivatalos iráni hírügynökség, az IRNA. Korábban mindössze 1-3 hónapos börtönbüntetést kaphattak azok, akik hatóságok tiltólistáján szereplő országokba látogattak.

Az iráni útlevélben szó szerint az szerepel, hogy tulajdonosai nem léphetnek be a "megszállt Palesztina" területére (amely itt Izraelt jelenti). Kivételt a szabályozás alól egyedül azok képeznek, akiket a külügyminisztérium külön felhatalmaz a tiltott országokba történő utazásra.

Kevés olyan esetről tudni, hogy valakit egy izraeli út után vettek volna őrizetbe. Legutóbb Hosszein Deraksan kanadai-izraeli bloggert tartóztatták le és ítélték 19 év börtönre közvetlenül egy izraeli útja után, amiért „segített egy ellenséges államot" és „rezsimellenes propagandát folytatott".

Rovatok