Index Vakbarát Hírportál

Nem őrült a norvég mészáros

2011. november 14., hétfő 16:32 | aznap frissítve

Tizenkét héttel meghosszabbították Breivik őrizetét, a pert jövő áprilisban tartják.

Tizenkét héttel meghosszabbította a 77 ember meggyilkolásával vádolt Anders Behring Breivik őrizetét hétfőn egy oslói bíróság. Egyben közölte: ha a férfit két pszichiáter jogi szempontból felelősségre vonhatónak nyilvánítja, akkor pere 2012. április 16-án kezdődhet majd meg. A pszichiátereknek november végéig kell elkészíteniük jelentésüket.

Nincs okunk azt gondolni, hogy a tömeggyilkossággal gyanúsított Anders Behring Breivik őrült lenne, idézte a CNN a bírót.

Torkjel Nesheim oslói bíró közölte, hogy a meghosszabbított őrizet időtartama alatt Breivik nyolc héten át nem fogadhat látogatókat és nem kaphat leveleket, s az első négy hétben nem találkozhat a média munkatársaival sem.

Magányos merénylő volt

A szélsőséges nézeteket valló 32 éves tömeggyilkos a hétfői tárgyaláson jelent meg először a nyilvánosság előtt.Az eddigi bírósági meghallgatásai zárt ajtók mögött zajlottak, hogy esetleges cinkostársaival még véletlenül se tudjon kommunikálni, bár ő állítja: egyedül cselekedett.

Breivik hosszabbított őrizete február 6-ig tart. A bírói döntés értelmében azonban fokozatosan feloldják a teljes elszigeteltségére vonatkozó rendelkezéseket. Ez annak is betudható, hogy a nyomozás előrehaladtával egyre bizonyosabbá vált, hogy Breivik magányos merénylő volt.

Felmerült az is, hogy a hétfői meghallgatást videokonferencia keretében tartsák meg, vagyis Breivik az Oslo melletti Ila szigorúan őrzött börtönéből válaszoljon a bíróság kérdéseire. Ezt a kérelmet a norvég legfelsőbb bíróság elutasította, és nyílt tárgyalást rendelt el, mint azt Breivik is akarta. Viszont szigorú feltételeket szabtak: Breivik nem válthatott szót a tárgyalóteremben összegyűlt újságírókkal, az áldozatok hozzátartozóival és a túlélőkkel, nem filmezhették és nem fényképezhették őt.

77 áldozat

A vádlott elismerte a tömeggyilkosság elkövetését, de mint korábbi kihallgatásain is hangoztatta, nem tartja magát bűnösnek. Mint mondta, a multikulturalizmus és az iszlám elleni háború keresztes lovagjának tekinti magát. Váltig hangoztatja, hogy Európát akarta megvédelmezni a muszlim inváziótól.

Anders Behring Breivik július 22-én előbb az oslói kormányzati negyedben hozott működésbe egy pokolgépet, nyolc ember halálát okozva. Ezt követően a főváros közelében lévő Utoya szigetére sietett, ahol egy ifjúsági tábor lakói közül 69-et lőtt le hidegvérrel.

Rovatok