Index Vakbarát Hírportál

Neonáci sorozatgyilkosság sokkolja Németországot

2011. november 14., hétfő 11:10

Véres gyilkosságokat, bankrablásokat és valószínűleg robbantásokat is elkövető neonáci csoport után kezdett nyomozni a német rendőrség a múlt héten. Az eset érdekessége, hogy a csoport több mint tíz éve tevékenykedik, de csak most tűnt fel a német hatóságoknak.

Vasárnap letartóztattak egy német férfit Hannover közelében, akit azzal gyanúsítanak, hogy tagja a Nemzetszocialista Underground nevű szervezetnek. A letartóztatás előtt nem sokkal adta fel magát a rendőrségen egy neonáci gyilkosságokkal és bankrablással vádolt nő. Két társuk napokkal korábban öngyilkos lett.

A rendőrség a Nemzetszocialista Underground nevű neonáci csoportot teszi felelőssé nyolc török és görög férf meggyilkolásáért. Valószínűleg a szervezet felelős azért a gyilkosságsorozatért, amelyben 2000 és 2007 között fejbe lőttek kisvállalkozásokat, kebab büfét, virágboltot, zöldségboltot működtető bevándorlókat. A gyilkosságokat Németország egymástól távoli pontjain követték el.

Bár a gyilkosságok nyíltan, fényes nappal történtek, a rendőrség csak a múlt héten kezdett gyanakodni, hogy kapcsolat lehet az esetek közt. A feltételezések szerint a csoporthoz köthető egy kölni robbantás és tizennégy bankrablás is.

Felrobbantotta a bizonyítékokat

A csoportot a múlt héten fedezte fel a német rendőrség, amikor egyik tagjuk, Beate Zschäpe feladta magát. A nő jelentkezése előtt még felrobbantotta a kelet-németországi Zwickauban bérelt házát.

A kiégett házban a rendőrség a Nemzetszocialista Underground propagandaanyagát, hírügynökségeknek és muzulmán közösségeknek szánt DVD-ket talált. Kézre került egy pisztoly is, amellyel a nyolc török és egy görög férfi életét kioltották.

A házban elégett propagandavideók közül sikerült megmenteni egyet, amelynek negyed órája sokkolta a német közvéleményt. A felvételek morbid stílusban ábrázolják a gyilkosságokat. Az egyik képen a Rózsaszín párduc látható azzal a felirattal: "Germany tour: A kilencedik török agyonlövése".

A felvételen a meggyilkoltak véres tetemét ábrázoló képek mellett találtak egy olyat, amely házilag gyártott bombát ábrázol. Ez alapján a csoportot gyanúsítják a 2004-es kölni robbantással, amelyben egy ugyanilyen bomba sebesített meg 22 embert a város egy bevándorlók lakta részén.

Új típusú szélsőjobb

A nőt gyilkossággal, gyilkossági kísérlettel és terrorszervezetben való részvétellel vádolják. A vasárnap letartóztatott férfit azzal gyanúsítják, hogy jogosítványát és útlevelét kölcsönözte a csoport többi tagjának.

A nő letartóztatása előtt napokkal, november 4-én a környéken fedezték fel egy kiégett kisbuszban két, öngyilkosságot elkövető férfi, Uwe Mundlos és Uwe Böhnhardt holttestét. A buszban megtalálták azt a rendőrségi pisztolyt is, amelyet 2007-ben vettek el egy lelőtt rendőrnőtől. A gyanú szerint a két férfi követett el bankrablást Eisenachban a haláluk napján.

A rendőrség vizsgálja, a csoportnak köze van-e az 1999-es, a második világháborús német hadseregről szóló kiállításon történt robanáshoz. Továbbá hogy ők követték-e el a 2002-es robbantást a berlini zsidó temetőben.

Az ügyben vasárnap megszólalt Angela Merkel is, aki szerint "olyan rendszerről rántotta le a leplet, amit eddig elképzelni sem tudtunk". A belügyminiszter, Hans-Peter Friedrich szerint a gyilkosságok "új típusú szélsőjobbos terrorizmus" felbukkanását jelzik.

Rovatok