Index Vakbarát Hírportál

Szíria összehívná az Arab Ligát

2011. november 14., hétfő 01:18

Az Arab Liga rendkívüli csúcstalálkozójának összehívását követelte vasárnap Damaszkusz, hírügynökségek szerint feltehetően azért, hogy időt nyerjen, és megakadályozza tagságának felfüggesztését a szervezetben.

A damaszkuszi kormány indoklásában arra figyelmeztet, hogy a szíriai válság árthat a regionális stabilitásnak, ezért tárgyalni kell róla.

Az Arab Liga szombaton úgy döntött, hogy szerdától felfüggeszti Szíria tagságát, mert Damaszkusz nem hajtja végre a pánarab szervezet megbékélési tervét; egyúttal felszólította a szíriai hadsereget, hogy vessen véget a rendszerellenes tüntetőkkel szembeni véres megtorlásoknak.

Hírügynökségek szerint Szíria időt akar nyerni, és meg akarja akadályozni tagságának felfüggesztését a szervezetben. A damaszkuszi kormány arra is javaslatot tett vasárnapi felhívásában, az Arab Liga országai polgári vagy katonai megfigyelőket küldjenek Szíriába, hogy nyomon kövessék a megbékélési terv végrehajtását.

Az Arab Liga tagországai egyelőre nem reagáltak a damaszkuszi kérésre, viszont a marokkói külügyminisztérium közölte, hogy a szervezet külügyminiszterei szerdán találkoznak Rabatban, s tárgyalnak a szíriai válságról. Ezt megerősítette az algériai külügyi szóvivő, Amár Belani is. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Arab Liga külügyminiszterei november 2-i kairói találkozójukon 15 napot adtak Szíriának, hogy hajtsa végre a szervezet béketervét, a szombati döntés pedig ezzel nincs összhangban.

Nabil al-Arabi, a liga főtitkára szerint a külügyminiszterek egy nappal korábban, kedden találkoznak a szíriai ellenzék képviselőivel is.

Rovatok