Index Vakbarát Hírportál

Felszámolják a londoni antikapitalista tüntetők táborát

2011. november 16., szerda 18:11

Csütörtök estig távozniuk kell a londoni belvárosban hetek óta táborozó antikapitalista tüntetőknek, ellenkező esetben jogi eljárás indul eltávolításukra – közölte szerdán a londoni City önkormányzata.

A londoni "felháborodottak" a világ sok más országában lezajlott akciókhoz hasonlóan október közepén megpróbálták "visszafoglalni" a nép nevében a várost. Célpontjuk a Szent Pál székesegyház közvetlen közelében működő Londoni Értéktőzsde (LSE) lett volna, ám ide a rendőrség nem engedte be őket.

A jórészt fiatalokból álló londoni tüntetők ezt tudomásul vették, és a szomszédos anglikán főtemplom tövében vertek tábort. A székesegyház előtti téren – amelyet a táborozók az egyiptomi felkelés jelképévé vált kairói tér után "Tahrir Square"-re neveztek át – egész sátorváros alakult ki, hozzávetőleg kétszáz kisebb-nagyobb sátorral, tábori konyhával és mellékhelyiségekkel, toborzóközponttal és röplapterjesztő standokkal, kapitalizmusellenes jelszavakat hirdető plakátokkal és transzparensekkel.

A Szent Pál székesegyház – a II. világháború óta első ízben – a tiltakozók táborverése után egy időre bezárt, de néhány nap után ismét megnyitotta kapuit a hívők és a látogatók előtt.

Írásos felszólítást kaptak

A londoni pénzügyi központ elöljárósága, a City of London Corporation azonban  szerdán közölte a tüntetőkkel, hogy csütörtök este, helyi idő szerint 18 óráig fel kell számolniuk a sátortábort. A hivatal illetékesei mindegyik sátorra külön írásos távozási utasítást tűztek, figyelmeztetve a tiltakozókat, hogy ha a meghatározott időpontig nem hagyják el a teret, a City a londoni felsőbíróságon indít jogi eljárást karhatalmi eltávolításuk elrendelése végett.

A táborozók szinte azonnal letépték és eldobták a sátraikra tűzött hivatalos felszólításokat, és képviselőik közölték, hogy nem áll szándékukban felszámolni a tábort.

A tiltakozók azért nem tudták elfoglalni eredeti célpontjukat, a Londoni Értéktőzsdének is otthont adó Paternoster Square-t, mert az teljes egészében magánterület – egy japán ingatlanbefektető társaság tulajdona –, és bár rendszerint nyitva áll a járókelők előtt, a tulajdonos cég azonban bármikor indok nélkül lezárathatja.

Ez történt az októberi sikertelen tőzsdefoglalási kísérlet után is, amikor a Paternoster Square minden bejáratát rendőrségi furgonok torlaszolták el, a furgonok előtt pedig külön kihelyezett, hivatalos hatósági pecséttel ellátott felhívás volt olvasható arról, hogy a tér magánterület, és a belépéshez, valamint az átjáráshoz fűződő általános jogot a tulajdonos azonnali hatállyal visszavonta. Ha valaki ennek ellenére engedély nélkül belép, birtokháborítás címén vonható felelősségre – figyelmeztette a felhívás a tüntetőket.

Rovatok