Index Vakbarát Hírportál

A bevándorlók ellen szervezkedik a dán szélsőjobboldal

2011. november 17., csütörtök 18:12

A bevándorlók elleni "faji háborúra" készül a dán szélsőjobboldal egy része, s ennek szellemében a fegyverforgatást és a harcot gyakorolja – fedte fel a dán titkosszolgálat (PET) egy csütörtökön közzétett jelentésében.

Az ország szélsőbal- és szélsőjobboldali mozgalmainak hatáskörét és működési területét vizsgáló tanulmány rámutatott, hogy az említett csoport tagjai "készen állnak az erőszak használatára", s külön jegyzéket állítottak össze "politikai ellenségeikről". A PET szerint a szóban forgó személyek, akiknek nevét nem hozták nyilvánosságra, különféle küzdősportokat gyakorolnak és tanulják, hogyan kell használni a fegyvert. Mivel nincsenek sokan, igyekeznek híveket toborozni, mégpedig a futballhuligánok tagjai közül – világított rá a dán titkosszolgálat.

A tanulmány a norvég Anders Behring Breivik ámokfutását részletesen taglalva arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek a szélsőségesek valószínűleg még mindig a tömeggyilkos tettének lelkesítő hatása alatt lehetnek. Breivik példájával kapcsolatban a PET kitért arra, hogy a dán szélsőjobbosok is gyakran egyedül cselekednek, s ezért nehéz őket leleplezni.

A PET egyébként a 32 éves norvég férfi 77 emberéletet követelő júliusi akciója óta szorosan együttműködik a norvég titkosszolgálattal és – mint hangsúlyozta – már "számos óvintézkedést" tett annak érdekében, hogy ne ismétlődhessen meg egy hasonló eset Dániában.

Rovatok