Index Vakbarát Hírportál

Balul elsült rakétateszt ölt iráni főtisztet

2011. november 19., szombat 16:06

Interkontinentális rakéta tesztjénél történt robbanásban halt meg a múlt szombaton Haszan Moghadam tábornok, az iráni Forradalmi Gárda egyik parancsnoka, állítjta az elhunyt főtiszt testvére a kormánypárti Iran című iráni napilapban. A Time magazin viszont egy olyan nyugati hírszerzési tisztviselőt szólaltatott meg, aki szerint az izraeli titkosszolgálat, a Moszad áll a robbanás mögött. "Ne higgyék el az irániaknak, hogy baleset volt" - mondta a nyugati tisztviselő a Time-nak és hangsúlyozta, hogy helyesek azok a feltevések, amelyek a Moszadot sejtették a robbantás mögött.

A Forradalmi Gárda szerint a véletlen robbanás akkor történt, amikor a katonai személyzet közelebbről meg nem nevezett muníciót szállított. Mohamad Moghadam, akinek a testvére meghalt a robbanásban, azt állította a lapnak, hogy a fivére akkor halt meg, amikor egy teszt során a támaszponton egy rakétafegyver felrobbant.

A helyi sajtóban az áldozatok nevével közölt különböző beszámolókból az derült ki, hogy legalább 36 ember halt meg a hatalmas erejű robbanásban az iráni Forradalmi Gárda Teherán közelében lévő egyik támaszpontján. A halálos áldozatok között van Haszan Moghadam tábornok, a Forradalmi Gárda tüzérségének és ballisztikus rakétaerejének megszervezője. Bár Moghadam tisztségénél fogva potenciális célpont lehetett volna Irán ellenségei számára, ennek ellenére Haszan Firuzabádi vezérkari főnök szerdán elutasította azokat a találgatásokat, amelyek szerint Izrael vagy az Egyesült Államok állhatott az események hátterében.

Rovatok