Index Vakbarát Hírportál

Súlyos szankciók fenyegetik Iránt

2011. november 19., szombat 00:40

Az Egyesült Államok, Oroszország és Franciaország egyaránt üdvözölte, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa pénteken elfogadott határozatában "mélységes" aggodalmát hangoztatta az iráni atomprogram miatt; az Európai Unió külpolitikai főképviselője tárgyalásokra buzdította Teheránt, Svájc pedig bővítette a szankciókkal sújtott iráni vállalatok és állampolgárok körét.

A kormányzótanács Jukija Amano NAÜ-főigazgató múlt héten nyilvánosságra hozott jelentése alapján "mélységes és növekvő" aggodalmának ad hangot az iráni nukleáris programmal kapcsolatos megoldatlan kérdések miatt. Ezek közé tartoznak - írták - olyan kérdések is, amelyeket tisztázni kell annak érdekében, hogy kizárható legyen az atomprogram lehetséges katonai vetülete. A határozat párbeszédre szólította fel Teheránt.

Az ENSZ együttműködésre szólítja fel Iránt

Az ENSZ Közgyűlése határozatban szólította fel Iránt, hogy együttműködjön a Szaúd-Arábia amerikai nagykövetének meggyilkolására szőtt összeesküvés felderítésében.

Az Egyesült Államokban szeptember 29-én vették őrizetbe az iráni-amerikai kettős állampolgársággal rendelkező Manssor Arbabsiart, akit azzal vádolnak, hogy Szaúd-Arábia amerikai nagykövetének meggyilkolását készítette elő. Washington szerint Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hamenei ajatolláh tudhatott a merénylettervről.


Az Egyesült Államok a NAÜ-határozat üdvözlése mellett közölte, fokozza az Iránra nehezedő nyomást annak érdekében, hogy Teherán felhagyjon az atomfegyver előállítását célzó - Washington és más nyugati kormányok által feltételezett - törekvésével. Jay Carney fehér házi szóvivő közleményében leszögezte: most már az egész világ tudja, hogy Irán nem csupán urándúsító programját akarta elrejteni a világ elől több mint két évtizeden át, hanem olyan titkos kutatásba és fejlesztésbe kezdett, amely csupán egyetlen területen alkalmazható, nukleáris robbanófej előállításában.

John Boehner, az amerikai törvényhozás alsóházának elnöke és Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti kisebbségének vezetője Barack Obama amerikai elnöknek írt közös levélben szorgalmazta, az Egyesült Államok sújtsa szankciókkal az iráni jegybankot, hogy esetleg így zavarják meg Teherán nukleáris programjának megvalósítását.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közleményben arra buzdította Teheránt, hogy fogadja el tárgyalási ajánlatát. "Még egyszer arra buzdítom Iránt, adjon kedvező választ azokra a javaslatokra és ajánlatokra, amelyeket a hatokkal együtt tettem számára" - hangoztatta Brüsszelben kiadott közleményében Ashton. A főképviselő hat nagyhatalom - az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország - nevében tárgyalt korábban Teheránnal.

Oroszország szintén üdvözölte a NAÜ-határozatot, de óva intett attól, hogy megpróbálják "felforrósítani a légkört" az iráni atomvita körül.

Franciaország is üdvözölte a NAÜ-határozatot, és "példátlanul súlyos" szankciókkal fenyegette meg Iránt arra az esetre, ha Teherán nem tenne eleget nemzetközi kötelezettségeinek.

A svájci kormány bejelentette, hogy 111 iráni vállalatot és öt személyt vett fel az általa szankciókkal - kereskedelmi korlátozásokkal, svájci vagyonuk befagyasztásával - sújtott iráni cégek és vezetők listájára, amely immár összesen több mint 250 nevet tartalmaz.

Rovatok