Index Vakbarát Hírportál

Bukhat a spanyol kormány is

2011. november 20., vasárnap 10:56

Előre hozott parlamenti választások kezdődtek Spanyolországban, a szavazópolgárok 9 és 21 óra között adhatják le voksukat, hogy megválasszák a képviselőház 350 tagját, valamint a felsőház 208 szenátorát.

Hét évi szocialista kormányzás után jobboldali fordulatot vetítenek előre a felmérések. José Luis Rodríguez Zapatero kormánya ugyanis képtelen volt hatékonyan kezelni a gazdasági és pénzügyi válság következményeit.

Az ország ma az Európai Unión belül a legmagasabb - csaknem 22 százalékos - munkanélküliségi aránnyal "dicsekedhet". Ráadásul a napokban rekord magasságú - csaknem 7 százalékos - szintre szökött fel a spanyol államkötvények kockázati felára, ami pénzügyi elemzők szerint finanszírozhatatlanná teheti azok visszafizetését. Ezáltal fölmerült annak a lehetősége, hogy az ország is rászorulhat az eurós pénzügyi "mentőöv" igénybevételére.

A választások toronymagas esélyese a 2004 óta ellenzékben politizáló konzervatív Néppárt. Vezetőjére, Mariano Rajoyra nehéz feladat vár. A kérdés leginkább az, milyen megszorító intézkedéseket fog hozni a majdani új kormányfő, hogy elhárítsa a legrosszabbat a spanyolok feje felől.

A parlament mandátuma eredetileg 2012 márciusáig szólt volna, ám a jelenlegi kormány éppen a gazdasági válság miatt döntött a voksolás előrehozásáról.

Rovatok