Index Vakbarát Hírportál

Nem vádolják tovább a paprikaspray-zett diákokat

2011. november 23., szerda 11:45 | aznap frissítve

A 11 lekönnygázazott diák kezelési költségét az egyetem állja, és a letartóztatottakat nem vádolják tovább. A kaliforniai egyetemen újra elkezdődtek a tüntetések.

A kaliforniai Davis egyetem bejelentette, hogy fizeti a paprikaspray-vel lefújt diákok orvosi kezelésének költéségét. A hatóságok pedig nem indítanak eljárást azon tíz diák ellen, akiket még a pénteki demonstráción tartóztattak le. Az egyetem létrehozott egy bizottságot is, amely áttekintené a tüntetésen történteket, nyilatkozta az egyetem elnöke, Mark Yudof.

"A célunk, hogy független, világos beszámolót készítsünk a kaliforniai egyetem közösségének és vezetőjének arról, hogy mi történt Davisben." - nyilatkozta a CNN-nek.

Lefújták őket

Ahogy arról beszámoltunk, pénteken a Davis egyetem néhány diákja ülősztrájkkal csatlakozott az Occupy-mozgalomhoz. A demonstráción egy rendőr állt meg a földön ülő diákok előtt, felmutatta a sprét, és kényelmes mozdulatokkal lefújta őket. Többen rosszul lettek, a szemtanúkat is sokkolta, amit láttak. Tizenegy diák került kórházba a könnygáz miatt. Az egyetem tíz diákja a feloszlatási kísérletnek való ellenszegülés miatt kapott idézést a vezetéstől.

Az esetről készült videó a világ minden részén felháborodást keltett. Linda Katehi rektor vasárnap közleményben vállalt felelősséget a történtekért, és azt írta, mélységesen elszomorította a rendőrök fellépése.

Két rendőrtisztet hétfőn felfüggesztettek, nem sokkal később ugyanígy járt az egyetemi rendőrség parancsnoka, Annette Spicuzza is. Az Occupy-mozgalomhoz csatlakozó diákok kedden ismét sátrat vertek a kaliforniai Davis egyetemén.

Rovatok