Index Vakbarát Hírportál

Egyiptom: Ganzúrit bízták meg a kormányalakítással

2011. november 24., csütörtök 15:03 | aznap frissítve

A katonai tanács Kamál Ganzúri volt miniszterelnököt bízta meg, hogy alakítson új kormányt – jelentették a helyi tv-k.

Egyiptom katonai vezetői azt közölték csütörtökön, hogy az eredeti menetrend szerint megtartják a parlamenti választásokat az elmúlt napok egyre terjedő zavargásai ellenére.

A hadsereg egyúttal elutasította a tüntetőknek azt a követelését, hogy azonnal mondjon le a hatalomról, kijelentve, hogy ez a nép bizalmának elárulásával érne fel, mivel – az érvelés szerint – a hadsereg a tömegek követelésére vette át a hatalmat a megbukatott Hoszni Mubarak elnöktől.

"Engedelmükkel, csak annyit mondok, hogy a választások nem szenvednek halasztást – mondta Mamdúh Sahín vezérőrnagy, a kormányzó katonai tanács két, sajtóértekezletet tartó tagjának egyike. "A választásokat időben megtartjuk, annak mindhárom szakaszát az eredeti menetrend szerint."

A korábbi miniszterelnököt bízták meg

A helyi sajtó úgy tudja, hogy Kamál Ganzúri, aki 1996 és 1999 között már vezette a kormányt, elfogadta a felkérést. A megbízatást több napnyi heves tüntetés előzte meg Kairóban és más városokban.

Ganzúri kormányfőként annak idején néhány gazdasági liberalizáló intézkedést hozott. Sokan mentesnek tartják őt a korrupciótól, ami javára válik, de hátrányára van, hogy Hoszni Mubarak volt elnök idején szolgált miniszterelnökként. Kormányfői megbízatása előtt az egyiptomi kormány tervezési minisztereként jelentős szerepe volt abban, hogy ebben az időszakban javult Egyiptom viszonya a Világbankkal és a Nemzetközi Valutaalappal.

A megbízatást több napnyi heves tüntetés előzte meg Kairóban és más városokban. A Fegyveres Erők Katonai Tanácsa korábban közölte, bocsánatot kérnek a rendfenntartó erők és a kormányellenes tüntetők összecsapása következtében meghalt mintegy 35 halálos áldozatért, írja a BBC.

Megfigyelők szerint csütörtökre valamelyest oldódott a feszültség. Hétfőn a terveknek megfelelően megkezdődnek a parlamenti választások az észak-afrikai arab országban.

Rovatok