Index Vakbarát Hírportál

Elítéltek egy fehérorosz aktivistát

2011. november 24., csütörtök 13:01

Adócsalásért négy és fél év börtönre ítélte egy minszki bíróság Alesz Beljackijt, az egyik legismertebb fehérorosz jogvédő szervezet, a hatóságok által betiltott Vjaszna (Tavasz) vezetőjét. A bíróság ezen kívül elrendelte a vádlott minden vagyonának elkobzását is.

„Fellebbezünk az ítélet ellen" – jelentette ki az aktivista ügyvédje rögtön a bíróság határozata után. Beljackij azt mondta, hogy a szóban forgó, az adóhivatalnak be nem vallott pénzt külföldi jogvédő szervezetektől kapta a Vjaszna működtetésére, így az nem tekinthető személyes jövedelemnek.

A Beljackij elleni eljárást az Európai Unió szerdán politikai indíttatásúnak minősítette, és az aktivista azonnali, feltétel nélküli szabadon engedésére szólította fel a fehérorosz hatóságokat. Beljackijt, aki egyúttal az Emberi Jogi Szervezetek Nemzetközi Szövetségének (FIDH) az elnöke is, augusztus 4-én állították elő Minszkben, miután a hatóságok Litvániától és Lengyelországtól megkapták a két ország bankjaiban vezetett számláival kapcsolatos információkat. Lengyelország és Litvánia azóta felfüggesztette a jogi együttműködést Fehéroroszországgal az ügyben és elnézést kért Beljackij hozzátartozóitól.

Lengyelország elítélte

A lengyel külügyminisztérium nyilatkozatban ítélte el a Beljackij elleni ítéletet. A nyilatkozat szerint a Beljackijra kiszabott 4 és fél éves szabadságvesztés és vagyonelkobzás példátlanul súlyos és megalapozatlan büntetés. Hangsúlyozták, hogy olyan kiváló emberjogvédőről van szó, akit többször Nobel-díjra is jelöltek.

"Az Alesz Beljackijra kiszabott ítélet egyben ítélet a fehéroroszországi emberi jogok ellen. Annak bizonyítéka, hogy a jelenlegi fehérorosz rezsim nem tartja be az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában rögzített alapvető állampolgári szabadságjogokat" - áll a dokumentumban. Lengyelország és az Európai Unió felszólítja a fehérorosz hatóságokat Alesz Beljackij és a többi politikai fogoly azonnali szabadon engedésére, ami nélkül lehetetlen az Európai Uniónak párbeszédet folytatnia a Fehérorosz Köztársasággal.

Rovatok