Index Vakbarát Hírportál

Irán: Tizenkét amerikai kém bukott le

2011. november 24., csütörtök 15:16

Az iráni hatóságok őrizetbe vették az amerikai hírszerzés 12 ügynökét, jelentette be csütörtökön Parviz Szorúri, a külügyi és nemzetbiztonsági bizottság tagja. „Az iráni hírszerzés gyors reagálása meghiúsította akciójukat" – mondta a képviselő. Arról nem beszélt, hogy az elfogott ügynökök milyen nemzetiségűek, sem arról, hogy hol vették őket őrizetbe. Irán rendszeresen beszámol állítólagos amerikai vagy izraeli kémek elfogásáról, illetve kivégzéséről, részletek megjelölése nélkül.

Hétfőn azonban az ABC News is azt írta, komolyan visszavetheti az Egyesült Államok hírszerzését a Közel-Keleten, hogy az elmúlt fél évben a CIA-nek dolgozó kémeket lepleztek le Iránban és Libanonban is. Az ABC News-nak négy különböző, volt vagy jelenlegi titkosszolgálati forrás is azt állította, hogy a kormányzat attól tart, a lebukott kémeket kivégezhetik, vagy már ki is végezték.

A lelepleződött kémek többsége olyan informátor volt, akiket a CIA két különálló kémhálózathoz szervezett be Irán és a Hezbollah lépéseinek feltérképezésére.

Rovatok