Index Vakbarát Hírportál

Moszkva rakétákkal fenyegetőzik

2011. november 24., csütörtök 13:15

Oroszország rakétatelepítésekkel kezdett el fenyegetőzni annak hallatára, hogy az Amerikai Egyesült Államok folytatja az európai rakétavédelmi rendszerének kiterjesztését. Washington azt állítja, Irántól védené a szövetségeseit és saját támaszpontjait, de Moszkva arra gyanakszik, hogy az igazi célpont valójában Oroszország.

A rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatos vita már régóta zajlik a két ország között, az eredeti nézeteltérés még George W. Bush elnöksége alatt alakult ki. Barack Obama megválasztása után az eredeti terveket – miszerint a védelmi rendszer egyes elemeit Lengyelországba és Csehországba telepítették volna – megváltoztatták, de Oroszország még mindig elégedetlen.

A tervek jelenlegi formája szerint Romániába kerülnének elfogórakéták, Törökországba pedig egy radarrendszer, de Oroszországnak már ez is túl sok. Dmitrij Medvegyev orosz államfő a héten kijelentette, hogy ha nem sikerül egyezségre jutni a NATO és Oroszország között, saját országa rakétatelepítésekbe kezd.

Mint az International Herlad Tribune megírta, Medvegyev közölte, hogy az új orosz stratégiai ballisztikus rakéták „fejlett rakétavédelmi rendszereket megkerülő programokkal és új, hatékony robbanófejekkel lesznek felszerelve.”

Még súlyosabb fenyegetés, hogy Medvegyev taktikai rakétákat is hajlandó telepíteni a lengyel határ közelébe, továbbá felvetette annak lehetőségét, hogy Oroszország kevesebb, mint egy év után kihátrál a legújabb nukleáris fegyverzetcsökkentő START-szerződésből.

„Az az elképzelés, hogy a rakétatelepítések a szövetséges államokkal szomszédos területeken megfelelő válaszlépésnek számít nagyon elszomorító. A NATO rakétavédelmi rendszerét az Európán kívüli fenyegetések ellen tervezték, és nem azért, hogy módosítson az elrettentés egyensúlyán” – írta Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára a BBC tudósítása alapján.

Bár az mindkét fél hangsúlyozza, hogy tárgyalással megoldható lenne a nézeteltérés, komoly előrelépések nem várhatóak. Medvegyev és Obama például személyesen is tárgyalt egymással nemrég az APEC szervezet egyik találkozóján, de Medvegyev elnök később úgy nyilatkozott, hogy „az álláspontjaink között hatalmas a távolság”.

Rovatok