Index Vakbarát Hírportál

Szaúd-Arábia Iránt destabilizációval vádolja

2011. november 24., csütörtök 00:16

A szaúd-arábiai külügyminiszter szerdán azzal vádolta meg Iránt, hogy folyamatosan beavatkozik az Öböl menti arab országok belügyeibe, és atomprogramja veszélyezteti a térség biztonságát.

Szaúd el-Fejszál herceg az Öböl menti Együttműködési Tanácsnak (GCC) rijádi miniszteri értekezletén beszélt erről. Kifejtette: Irán nukleáris kapacitásának a fejlesztésével atomfegyver gyártásának a képességére tehet szert, ami egyértelmű veszélyt jelent az Öböl menti arab államok biztonságára és stabilitására.

Megfigyelők utalnak arra, hogy a szaúdi-iráni kapcsolatok jelentősen megromlottak, miután az Egyesült Államok az idén ősszel felfedte: két iráni származású férfi a teheráni kormány támogatásával meg akarta gyilkolni Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetét. Az iráni vezetés kereken tagadta a vádat, és úgy vélte, az ügy hátterében nyugati hatalmak állnak, amelyek azt állítják: a békésnek mondott iráni atomprogram tulajdonképpen katonai célokat szolgál.

Szaúd-Arábia és Irán viszonya márciusban is feszültté vált, miután a többségében síiták lakta, de szunnita vezetésű Bahreinben a hatóságok leverték a reformokat követelő tüntetéseket, és ehhez  Rijád katonai segítséget nyújtott. Irán lakosságának túlnyomó többsége ugyancsak síita.

Rovatok