Index Vakbarát Hírportál

Magyar katonák sérültek meg Koszovóban

2011. november 24., csütörtök 15:34

A nemzetközi koszovói békefenntartók (KFOR) huszonegy katonája, köztük két magyar megsérült az észak-koszovói Dudin Krs falu közelében, amikor megkíséreltek felszámolni egy úttorlaszt – jelentette be Uwe Nowizki, a KFOR szóvivője.

Két magyar katona könnyebben megsérült a koszovói Rudare település közelében csütörtökre virradóra, amikor egy portugál századdal együttműködve úttorlaszbontási munkálatokat biztosítottak – közölte a Honvédelmi Minisztérium

A NATO csapatok és a szerbek közötti összecsapások nem ritkák. Az Észak-Koszovóban többségben levő szerbek több mint egy tucatnyi barikádot emeltek a szerb-koszovói határon, hogy megakadályozzák az albán hatóságokat abban, hogy saját rendőrségükkel ellenőrizhessék a határátkelőket – adta hírül a Deutsche Welle.

Az elmúlt hónapokban a KFOR csapatok és a szerbek többször is összecsaptak. Szerbia eközben nemzetközi nyomás alatt van, hogy rendezze viszonyát Koszovóval, ha EU tagjelölti státuszt szeretne kapni decemberben, a határincidensek esete, azonban már többször is hátráltatta a tárgyalásokat.

Teljes kavarodás a sötétben

A jelen alkalommal pár száz szerb próbált megvédeni egy barikádot, kövekkel dobálva a békefenntartókat, akik egy idő után könnygázzal válaszoltak. A beszámolók ellentmondásosak, arról, hogy pontosan mi történt, de annyi bizonyos, hogy miután a KFOR egységek többször is eltávolították az útakadályok egy részét, a szerbek kicsit később újjáépítették a barikádot.

Az akció több órán keresztül folyt, de az ellenállás hatására a KFOR úgy döntött, hogy leállítják az akciót, hogy mindkét oldalon elkerüljék a további sérüléseket. A sérültek és sebesültek számáról szóló adatok még nem véglegesek, helyszíni tudósításokból viszont annyi kivehető, hogy a sérült katonák mellett sok polgári személy is orvosi segítségre szorult.

Radenko Nedeljković, a kosovska-mitrovicai körzet elöljárója úgy foglalt állást, hogy a KFOR éjszakai akciója egyoldalú lépés volt és „erődemonstrációként értékelhető”. Amikor a békefenntartók el akarták távolítani a barikádot „a KFOR az erejét demonstrálta, de a nemzetközi békefenntartók ezúttal is a néppel találták szemben magukat, amely nem hajlandó eltávolítani az úttorlaszokat” – nyilatkozta a Tanjug hírügynökségnek Nedeljković.

Nedeljković emlékeztetett arra, hogy szerdán az észak-koszovói szerbek megbeszélést folytattak a KFOR képviselőivel és ezen a találkozón jelen voltak a koszovói ENSZ-közigazgatás (UNMIK), az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az Európai Unió rendőri és igazságügyi missziójának (EULEX) a képviselői is. Egyetértettek abban, hogy tartózkodni kell az egyoldalú lépésektől, mert törékeny a helyzet. „A KFOR mégis egyoldalú lépésre szánta el magát” – hangsúlyozta Nedeljković.

Rovatok