Index Vakbarát Hírportál

Szíria nem reagált az Arab Liga ultimátumára

2011. november 25., péntek 22:14

Letelt az Arab Liga ultimátumának a határideje péntek délután anélkül, hogy Szíria hivatalos választ adott volna rá – közölték arab diplomáciai források. A liga külügyminiszterei vasárnap ismét összeülnek Kairóban, hogy döntsenek a kilátásba helyezett gazdasági szankciókról.

A szervezet azt követelte, hogy Damaszkusz engedjen be az országba 500 megfigyelőt, aki a belpolitikai válság megoldását célzó rendezési terv végrehajtását felügyelné. A tervet Szíria papíron elfogadta, de a gyakorlatban nem hajtja végre, és folytatódik a rendszerellenes tüntetések véres elnyomása.

Az Arab Liga megfigyelőküldési szándékát üdvözölte a világszervezet. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár egy szóvivő szerint támogatja a szíriai polgári lakosság védelmét szolgáló javaslatot, és sürgette Damaszkuszt, hogy működjön együtt a ligával. Pénteken a heti fő ima után ismét ezrek vonultak az utcákra, és Aszad elnök leváltását és megbüntetését követelték. „A nép azt akarja, hogy végezzék ki az elnököt" – kiabálta a tömeg Homszban. Mások védelmet kértek a nemzetközi közösségtől. „Arab és nemzetközi védelmet akarunk bármilyen formában" – volt olvasható az egyik tüntető feliratán.

A biztonsági erők megint használták a fegyverüket, és legalább hat civilt megöltek – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű jogvédő szervezet. A szíriai kormány sajtóügynöksége arról adott hírt, hogy az ország nagyvárosaiban, például Damaszkuszban, Aleppóban és Latakiában százezrek tüntettek az Arab Liga ultimátuma és a szankciókkal való fenyegetés ellen.

Rovatok