Index Vakbarát Hírportál

Ujjlenyomat-olvasással szűrnék ki a lógós diákokat

2011. november 25., péntek 15:27

Ujjlenyomat-azonosító beléptető rendszer felszerelését tervezi Romániában egy iskola vezetősége, hogy csökkentse az igazolatlan hiányzások számát.

Az intézkedést a szatmárnémeti Balcescu-Petőfi Általános Iskola vezetősége tervezi. Cristian Pop, a vegyes tannyelvű oktatási intézmény igazgatója a Krónikának elmondta, hogy nem a teljes ujjlenyomat vizsgálata alapján működik a rendszer, amit be akarnak vezetni. Csupán az ujjbegy néhány részének jellegzetességeit rögzíti. Az adatokat bizalmasan kezelik, így nem élhet vissza velük senki – fűzte hozzá az igazgató.

A végső döntést az iskola vezetőtanácsának kell meghoznia a szülők véleményének figyelembe vételével.

Az önkormányzatnak elsősorban anyagi szempontok miatt vannak fenntartásai a rendszerrel kapcsolatban. Kereskényi Gábor alpolgármester szerint jórészt az önkormányzatnak és az iskolának kell kigazdálkodnia a pénzt. A román oktatási minisztérium ugyanis nem járul hozzá a költségekhez. Mint mondta, a lehető legolcsóbb megoldást választják majd. Először a középiskolákban próbálják szigorítani a ki- és belépést.

A román oktatási minisztérium ettől az évtől hadat üzent az iskolai hiányzásoknak. Daniel Funeriu oktatási miniszter radikálisan szeretné csökkenteni a hiányzások számát. Ezért már a tanév elején felkért valamennyi iskolát a szigorú ellenőrzésre.

Rovatok