Index Vakbarát Hírportál

Leszakadt egy híd Indonéziában

2011. november 26., szombat 13:49 | aznap frissítve

Többen meghaltak amikor szombaton eddig ismeretlen okból összeomlott a Kutai Kartanegara híd Indonéziában. A függőhídnak csak a két pilonja maradt meg, a katasztrófa idején nagy forgalom volt a hídon.

Indonézia Kelet-Borneó tartományában leszakadt egy híd szombaton, helyi idő szerint fél ötkor. A San Francisco-i Golden Gate mintájára megépített 700 méteres híd a Mahakam folyón ívelt át, Tenggarong és Samarinda városokat kötve össze.

Amikor összeomlott, nagy volt a forgalom rajta, és szemtanúk szerint egy busz, gépkocsik és tucatnyi motorkerékpár zuhant a folyóba. Az első hírek szerint legalább három ember meghalt és 17 megsebesült.

A hatóságok attól tartanak, hogy a halálos áldozatok száma növekedni fog, a mentőcsapatok ugyanis még nem fejezték be a helyenként ötven méter mély folyó átkutatását.

A mediaindonesia.com már négy halottról ír, míg a detik.com öt halottról tud, hozzátéve, hogy a keresést a sötétség beálltával felfüggesztették, és csak vasárnap folytatják. Három holttestet már azonosítottak, köztük egy csecsemőt. Többeket eltűntként tartanak számon, így például hat karbantartó munkást is keresnek, akik épp a hídon dolgoztak, amikor az összeomlott.

A The Indonesia Today értesülései szerint több százan tartózkodtak a hídon amikor az összeomlott, a mentők száz sérültet vittek eddig kórházba.

Az alábbi, You Tube-ra feltöltött felvételen jól látható, hogy a függőhídból csak a két pilon maradt meg, a hídpálya teljes egészében a folyóba rogyott, darabjait szinte teljesen elnyelte a folyó.

A kelet-borneói rendőrség szóvivője szerint egyelőre nem tudni, miért szakadt le a tíz éve elkészült híd.

A Detik News úgy tudja, hogy a hídon épp javítási munkák folytak, de a forgalom elől nem volt lezárva az út. Az egyik munkás beszámolója szerint először az egyik tartókábel lazult meg, majd szakadt el, majd sorra elpattant a többi is. Mindez körülbelül harminc másodperc alatt játszódott le.


View Kutai Kartanegara híd in a larger map

Rovatok