Index Vakbarát Hírportál

Szankciókat hoztak Szíria ellen

2011. november 26., szombat 23:00 | tizenkét éve frissítve

Szankciókat dolgozott ki az Arab Liga Szíria ellen, mert Bassár el-Aszad elnök nem tett eleget a szervezet azon követelésének, hogy szüntesse be a demokráciakövetelő tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépését.

A szankciókat - többek között a damaszkuszi jegybankkal történő együttműködés felfüggesztését, szíriai tisztségviselők beutazási tilalmát, a szíriai kormány külföldi bankszámláinak a befagyasztát - az Arab Liga gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsa dolgozta ki szombati kairói ülésén. A tervezetet vasárnap terjesztik a külügyminiszterek elé jóváhagyásra.

Elfogadták a szankciókat

Vasárnap az Arab Liga miniszterei elfogadták a tervezett szankciókat, a döntést a 22 tagországból 19 támogatta. Ilyen büntető intézkedést a szervezet még sohasem hozott egy tagállam ellen. Damaszkusz az arab ügy elárulásának tekinti a kairói határozatot, amely egyebek között előírja a szíriai bankszámlák zárolását, a Szíriában folyó arab beruházások leállítását, és a vezető szíriai tisztségviselők beutazásának korlátozását.

Amennyiben az Arab Liga tagállamainak külügyminiszterei jóváhagyják a szankciókat, az súlyos csapás lesz a magát az arab nacionalizmus motorjának tekintő Szíria kormányára nézve. Aszad rezsimjére nem csak a pánarab szervezet, hanem az ENSZ, az Egyesült Államok és az Európai Unió is erőteljes nyomást gyakorol a demokráciát követelő békés tüntetők elleni brutális fellépés leállítása érdekében.

A világszervezet adatai szerint a március derekán kitört népfelkelés kezdete óta mintegy 3500-an vesztették életüket az összecsapásokban. Washington és az EU már meghozta a maga büntetőintézkedéseit, egyebek között megtiltva a szíriai olaj importját. A liga szankciói azonban a gazdaságin túl lélektanilag is súlyos csapás lehet Szíriára, tekintve, hogy azokról testvéri arab ország döntöttek - mutatott rá Nikolaos van Dam neves holland Közel-Kelet szakértő.

Irak kétségeit hangoztatja a 22 országot tömörítő liga tervezett szankciói miatt, mert attól tart, hogy az Aszad-rendszer bukásának esetén olyan szélsőséges erők jutnak hatalomra Irakban, amelyek ellenségesek lesznek a demokráciával és Irakkal szemben.

Megfigyelők utalnak arra, hogy a közelmúltig a szíriai karhatalmi erők ontották a legtöbb vért azzal, hogy védtelen tüntetők tömegeire lőttek, de újabban egyre több hír lát napvilágot arról is: a hadseregből dezertált katonák és fegyveres civilek szállnak szembe Aszad rendfenntartóival. Ez újabb ürügy lehet Damaszkusz számára, hogy fokozza a népfelkelés leverésére irányuló erőfeszítéseit - véli több elemző.

Rovatok