Index Vakbarát Hírportál

Afgánok kérték a botrányos amerikai légitámadást

2011. november 27., vasárnap 17:20

Tűz alá vett afgán katonák kérték szombaton a NATO-segítségét a pakisztáni határ közelében, mielőtt az amerikai légitámadás tévedésből pakisztáni alakulatokat ért - közölték afgán hivatalos források vasárnap.

A nevük elhallgatását kérő források szerint nem világos, hogy kik támadtak szombat hajnalban az afgán katonákra a pakisztáni oldalról, ahol később amerikai helikopterek légicsapásában életét vesztette több mint húsz pakisztáni katona . A határövezetben egyaránt vannak pakisztáni csapatok és iszlamista felkelők.

Az incidens nyomán újabb mélypontra jutott az amúgy is feszült pakisztáni-amerikai viszony. A pakisztáni hadsereg azt állítja, hogy a NATO légitámadást semmi sem indokolta, a környéken egyáltalán nem tapasztaltak fegyveres akciókat.

Carsten Jacobson, a NATO vezetésű afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) szóvivője Kabulban nyilatkozva elmondta, hogy a helikoptereket légi támogatásként kérték "egy percről-percre változó harcászati helyzetben", s nagyon valószínű, hogy a nehezen kiismerhető helyzet okozta a pakisztáni veszteségeket.

Egyes elemzők szerint az őrposztra mért csapás a nyugati erők legnagyobb baklövése volt Pakisztánban az elmúlt tíz évben.

Iszlámábád válaszul lezárta határait a szövetségeseknek utánpótlást szállító teherautók elől és követelték, hogy az Egyesült Államok 15 napon belül számolja fel Samsziban lévő támaszpontját, ahonnan pilóta nélküli repülőgépeket (drónokat) indítottak.

Pesavarban vasárnap eltemették a légitámadásban meghalt 24 embert, a gyászszertartáson megjelent a pakisztáni hadsereg főparancsnoka, Asfak Parvez Kajáni is. Guido Westerwelle német külügyminiszter vasárnap együttérzését fejezte ki pakisztáni kollégájának és segítséget ajánlott a támadásban megsérült 13 katona gyógykezeléséhez.

Rovatok