Index Vakbarát Hírportál

Fegyverrel rontottak a szavazóhelyiségekre

2011. november 28., hétfő 19:12

Fegyveresek támadtak meg több szavazóhelyiséget, és a szavazólapokat szállító teherautót is, más szavazóhelyiségeket felgyújtottak hétfőn a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ahol parlamenti és elnökválasztásokat tartottak.

A Lubumbashiban, az ország második legnagyobb városában lévő szavazóhelyiségek elleni támadásokban összesen öt ember halt meg, egy rendőr és négy támadó. A még kitöltetlen szavazólapokkal szintén Lubumbashiba szállították, amikor rajtuk ütöttek. A támadók megsebesítették a sofőrt és egy biztonsági őrt, a szavazólapokat pedig felgyújtották.

Órákat vártak hiába

Nemcsak a biztonsági helyzet, hanem a hatalmas távolságok is komoly kihívás elé állították a választás szervezőit. Kongó 71 millió lakosa egy Nyugat-Európa méretű területen lakik, amelyet mindössze 1226 kilométer aszfaltozott út köt össze. A 32 ezer választási központba ezért elsősorban légi úton kellett eljuttatni a 180 ezer választási urnát, de így sem érkezett megmindehova időben a felszerelés és a szavazólapok.

Több településen még hétfőn délután sem tudtak kinyitni a szavazóhelyiségek, mert nem érkeztek meg a szavazáshoz szükséges eszközök. Massinában hosszú sorokban várakoztak az egyre dühösebb emberek a továbbra is zárt épületek előtt. Nyugat-Kasaiban több dühös választó felgyújtotta a szavazóhelyiségeket, de a főváros, Kinshasa nagyrészt békés maradt.

Már előre feltöltöttek urnákat

A CNN-nek többen is azt állították, a 40 éves Joseph Kabila elnökben, akinek hatalma már így is túl sokáig tartott, de ennek ellenére a jelenlegi elnök a választás legnagyobb esélyese. Az ország ásványkincsekben gazdag, mégis a lakosok nagy szegénységben élnek. Legnagyobb riválisa, a 78 éves Étienne Tshisekedi már jó előre csalással vádolta Kabilát.

A 11 elnökjelölt mellett összesen 18 ezer képviselőjelölt indult az ötszáz parlamenti helyért. Éppen ezért egyes helyeken a szavazólapok szinte újságra emlékeztetnek, olyan sok név szerepel rajtuk.

Több helyen is voltak csalásra utaló jelek. A volt republikánus elnökjelölt John McCain felesége, Cindy megfigyelőként volt jelen az egyik szavazóhelyiségben, ahol állítása szerint már a hajnali hatos nyitás előtt harmadáig megtelt urnákat látott. Amikor rákérdezett, azzal próbálták lerázni, hogy abban a szavazóbiztosok szavazólapjai vannak.

Többen azt mondták a BBC-nek, hogy nem tudták leadni szavazatukat, mert nevük vagy nem szerepelt a névjegyzékben, vagy valaki már aláírta a nevüknél, hogy szavazott.

Erőszaktól tartanak

A rendőrség a választás előtt betiltotta a kampányzáró nagygyűléseket, miután szombaton három ember meghalt, amikor a rivális jelöltek támogatói kövekkel dobálták meg egymást.

„Amint leadtam a szavazatomat, már megyek is haza, és jól bezárkózom" – mondta a fővárosban élő Willy Bonso. „Nem tudom, mi történik majd a választás után, de félek." Sokan attól tartanak, hogy az erőszak újbóli kirobbanása a választás után tovább gyengítheti az ország stabilitását.

A mostani választást tartják a demokrácia első igazi próbájának, mivel 2006-ban még az ENSZ felügyeletével tartottak választást az 1998-2003 közötti polgárháború után, amelyben ötmillióan haltak meg, és a szomszédos országok katonái is harcoltak kongói területen. Egy kiújuló kongói polgárháború megint magával ránthatná az egész közép-afrikai térséget. A kongói helyzetről bővebben>>>

A részvételi arány ezúttal várhatóan alatta marad az öt évvel ezelőttinek, amikor 70 százalékos volt a részvétel. Akkor ENSZ-békefenntartók, most a Kabila elnök által behívott dél-afrikai katonák segítettek a szavazólapok szétosztásában. Az eredményeket várhatóan december 6-án jelentik be.

Harmincévesen került hatalomra

Miután apját, a Mobutu Sese Seko diktátor uralmát megdöntő lázadás egyik vezetőjét 2001-ben saját testőrei meggyilkolták, az akkor csak 30 éves Joseph Kabila a világ legfiatalabb államfője lett Kongóban. Kabila megszilárdította hatalmát, 2006-ban pedig 58 százalékot elérve, egy viszonylag szabályos választáson meg is választották az ország elnökének.

Ellenfelei ugyanakkor egyértelműen diktátornak tartják. A választási bizottság elnöke a Kabila-család jó barátja. Az utóbbi évben Kabiláék több „ellenzéki” pártot is alapítottak és tömegével vásároltak meg parlamenti képviselőket. Akik nem hajlottak erre, azok könnyen a börtönben találták magukat.

Rovatok