Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a korrupcióval vádolt kuvaiti kormány

2011. november 28., hétfő 14:42

Lemondott hétfőn az ellenzék által korrupcióval vádolt kuvaiti kormány - közölte újságírókkal egy képviselő, amikor elhagyta a parlament épületét.

Nászer Mohamed asz-Szabáh miniszterelnök ezzel elébe ment az ellenzéknek, amely hétfő estére ismét tüntetést szervezett a kormány menesztésének követelésére.

Az idézett ellenzéki képviselő, Háled asz-Szultán elmondta: a parlamentben a korrupciós vádakkal kapcsolatban kérdezték a kormányfőt, majd asz-Szabáh benyújtotta lemondását az emírnek, Szabáh el-Ahmad el-Dzsábir sejknek, aki elfogadta azt. "Várjuk, hogy kinevezzék az új miniszterelnököt, mielőtt a parlamentet feloszlatnák" - tette hozzá.

A kormány lemondása azután következett be, hogy az emír elnökletével ülést tartott a minisztertanács; az ülés témája az arab országot sújtó válság volt. A helyzet azóta feszült, hogy ellenzéki képviselők kampányt indítottak asz-Szabáh kormányfő lemondatása érdekében. Kampányuk részeként tiltakoztak a letartóztatások és a radikális elemekkel szemben hozott intézkedések ellen.

Tiltakozó tömegek november közepén megrohamozták a parlament épületét, miután olyan hírek kaptak szárnyra, hogy tisztségviselők külföldi bankszámlákra utaltak át állami pénzeket. A főügyész hétfőn meghosszabbította az akkor letartóztatott 24 ellenzéki személy őrizetben tartását.

Rovatok