Index Vakbarát Hírportál

Csak négy fal között lehet tüntetni Malajziában

2011. november 29., kedd 13:41

A malajziai parlament alsóháza kedden az utcai tüntetéseket betiltó törvényt hagyott jóvá; az ellenzék bojkottálta a szavazást, mert elnyomónak és a gyülekezési szabadságot sértőnek tartja a rendelkezést.

Najib Razak miniszterelnök kormányzó koalíciója szerint a békés gyülekezés törvénye egyensúlyt akar teremteni a közrend és a békés gyülekezés szabadsága között. A képviselőház a bojkott ellenére könnyedén elfogadta a törvényt, amely az után lép életbe, hogy a felsőház – várhatóan december elején – szintén elfogadja.

Malajziai és külföldi emberi jogi csoportok elnyomónak minősítették a szabályt, mert betiltja az utcai gyűléseket, s szigorú korlátozást és büntetéseket alkalmaz a demonstrálókkal szemben.

Néhány órával a szavazás előtt mintegy 500 törvényhozó és őket támogató civil vonult a parlament elé, és "Szabadságot a népnek!" jelszót skandálva arra biztatta a törvényhozókat, hogy utasítsák el a törvényt.

Az új szabályozás szerint ezután csak zárt helyen lehet tömeget megmozgató rendezvényt tartani. Kórházak, iskolák, kegyeleti helyek, repülőterek és benzinkutak környékén nem engedélyezik, és 15 évesnél fiatalabbak nem vehetnek részt ilyen megmozdulásban.

Rovatok