Index Vakbarát Hírportál

Izland elismeri független államként Palesztinát

2011. november 29., kedd 21:29

Az izlandi parlament – Nyugat-Európában elsőként – megszavazta a Palesztin Autonóm Területek elismerését független államként.

"Izland az első nyugat-európai állam, amely megtette ezt a lépést. Megvan a hivatalos felhatalmazásom, hogy kinyilvánítsam Palesztina elismerését részünkről" – jelentette be kedden a televízióban a szigetország külügyminisztere.

A 63 fős parlamentből 38 képviselő szavazta meg a döntést, amellyel párhuzamosan felszólították az izraelieket és a palesztinokat, hogy a nemzetközi jog és az ENSZ-határozatok alapján törekedjenek a békekötésre, amihez hozzátartozik egymás államának kölcsönös elismerése. A testület arra kérte ugyanakkor a feleket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól, Izraelt pedig arra, hogy ismerje el a palesztin menekültek jogát a hazatérésre.

Palesztinát eddig 127 ország ismerte el független államként. Algírban 1988. november 15-én a Palesztinai Felszabadítási Szervezet nyilvánította ki Palesztina függetlenségét. A kikiáltást követően még 1988-ban  81 állam – köztük Magyarország – ismerte el függetlennek. Ezt következően még 8 ország csatlakozott, majd az elismerő államok száma lassú növekedéssel 2010-re elérte a 110-et.

Rovatok