Index Vakbarát Hírportál

Moszkva élesítette a kalinyingrádi rakétavédelmi radarrendszert

2011. november 29., kedd 13:34

Oroszország kedden működésbe hozta az Európai Unió határán lévő Kalinyingrádban lévő rakétavédelmi radarrendszerét, válaszul az Európába telepítendő amerikai rakétavédelmi pajzsra – közölte Dmitrij Medvegyev orosz elnök kalinyingrádi látogatása során.

Az orosz hadsereg kalinyingrádi egysége az új Voronyezs-DM radarrendszerrel van felszerelve. Az új rendszer hatótávolsága az orosz szakértők szerint 6300 kilométer, ami Európa egészét és az Atlanti óceánt is lefedi.

A 2020-ra felállítandó rakétapajzsra Washington szerint azért van szükség, hogy védelmet jelentsen az Iránhoz hasonló országok jelentette rakétafenyegetésnek.

A pajzs tervezésekor, George W. Bush elnöksége alatt lengyel- és csehországi állomáshelyekkel is számoltak, de Oroszország heves ellenkezése miatt erről végül letettek. Barack Obama visszavett az eredeti elképzelésekből.

A  NATO főtitkára, Anders Fogh Rasmussen szerint a rakétavédelmi rendszer nem az európai erőegyensúly felborítására, hanem a külső fenyegetések elleni védelemre tervezték.

Nyilatkozatában Medvegyev – a kormányzó Egységes Oroszország párt miniszterelnök-jelöltje a hétvégi parlamenti választásokon – azt hangoztatta: reméli, hogy partnereik ezt az intézkedést az első olyan orosz lépésnek tekintik, amely megmutatja, hogy Oroszország kész megfelelő választ adni a nyugati rakétavédelmi pajzs kiépítése által számára jelentett fenyegetésre.


View Larger Map

"Ha a jelzésünket nem veszik figyelembe, más védelmi eszközöket is telepíteni fogunk, beleértve a kemény ellenlépéseket és egy csapásmérő egységet is" – fenyegetőzött Medvegyev. Az orosz elnök arról is beszélt, hogy a föld-föld Scud-rakéták modern változatát, Iszkander-rakétákat telepítenének Kalinyingrádba.

Rovatok